Evaluarea medicală, obligatorie după 30 de ani

maria-dorobantu-cr.jpg

O evaluare periodică este absolut necesară pentru că ne poate feri de o evoluție care poate să fie severă și de apariția complicațiilor diabetului la vârste tinere.

Complicațiile cardiovasculare în diabetul zaharat sunt multiple, de foarte multe ori încep silențios și din această cauză specialiștii le descoperă abia când bolnavul devine simptomatic, atrag atenția specialiștii, care susțin necesitatea evaluărilor medicale după anumite vârste.

Persoanele cu diabet zaharat aceștia fac mai frecvent  accident vascular- cerebral (AVC), accident ischemic, însă, dacă boala se asociază cu hipertensiunea. fac și accident hemoragic destul de sever. ”Aceasta înseamnă, de obicei, handicap major pentru bolnavul respectiv, ba chiar deces. Hipertensiunea a devenit o boală a adulților tineri, cu apariție în jurul vârstei de 50 de ani,  și, din păcate, debutează din ce în mai precoce, la fel ca și diabetul zaharat”, explică prof. dr. Maria Dorobanțu, șefa clinicii de cardiologie de la Spitalul de Urgență Floreasca și președinta Societății Române de Hipertensiune.

Potrivit acesteia, alte teritorii vasculare care pot fi afectate sunt arterele periferice. Bolnavii fac arterite severe, mulți ajung cu leziuni foarte severe care duc la amputații. De asemenea, fac complicații renale, atât pe vase mari (se declanșează o hipertensiune, dacă nu o aveau, sau se agravează cea deja existentă), cât și pe microvasele renale și fac insuficiență renală severă care, de multe ori, ajunge la dializă. ”Prin urmare, singur sau împreună cu hipertensiunea arterială, dislipidemiile ori fumatul, diabetul afectează vasele de sânge pe toate teritoriile vasculare, vase mari și vase mici deopotrivă”, explică specialistul.

Medicina muncii

Diabetul și complicațiile lui pot fi descoperite la controale de rutină. De aceea, este binevenită o evaluare a fiecărui individ. ”Se cere acum, prin medicul de medicina muncii, o evaluare a fiecărui individ trecut de 30- 35 de ani. El este examinat dar și obligat, în același timp, să facă niște investigații de rutină. Determinarea glicemiei este absolut obligatorie și, în momentul în care este depistată peste pragul normal, persoana respectivă este încadrată în starea de prediabet (110- 126 mg/dl). Ulterior trebuie efectuate alte analize: o hiperglicemie provocată, o hemoglobină glicată care ne arată dacă persoana chiar are boala sau este numai predispusă, iar atunci regimul alimentar îl ajută foarte mult. Alteori descoperim diabetul franc, instalat, cu o glicemie peste 126 mg/dl, cu hemoglobină glicată care depășește 6,5%, cu atât mai mult când crește de 7, și atunci trebuie luate și măsuri farmacologice, nu numai de regim alimentar, pentru scăderea ponderală, renunțarea la dulciuri, etc.”, precizează cardiologul.

2 Replies to “Evaluarea medicală, obligatorie după 30 de ani”

Comments are closed.

scroll to top