Fumatul, diabetul și hipertensiunea arterială cresc riscul de infarct la femei

fumat-diabet.jpeg

Fumatul, diabetul și hipertensiunea arterială afectează mult mai mult și mai drastic sănătatea inimii la femei decât la bărbați.

Se știe că persoanele cu diabet au un risc crescut de infarct, dar un stil de viață sănătos, însemnând reducerea consumului de zahăr și alimente procesate, dar și efectuarea de exerciții fizice, poate reduce acest risc.Un studiu englez a investigat impactul fumatului, diabetului și hipertensiunii arteriale asupra riscului de infarct.

Concluzia a fost că femeile cu diabet au un risc mai mare de infarct comparativ cu bărbații cu diabet. Alți factori de risc pentru femei includ fumatul și hipertensiunea arterială. Rezultatele ar putea ajuta specialiștii să îmbunătățească ajutorul oferit femeilor care vor să renunțe la fumat și să-și țină sub control tensiunea arterială.

Rezultate

Studiul, derulat pe 7 ani, a  inclus peste 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. În timpul studiului, mai mult de 5.000 de persoane au suferit un infarct, una din trei fiind femeie. ”Per total, infarctul afectează mai mult bărbații decât femeile. Totuși, câțiva factori de risc majori au un efect mai puternic la femei decât la bărbați”, a explicat dr. Elizabeth Millett, autorul studiului.

Femeile fumătoare au un risc de trei ori mai mare de infarct față de cele care nu fumează, în timp ce la bărbații fumători riscul este dublu. De asemenea, femeile cu hipertensiune arterială au un risc cu 83% mai mare de infarct comparativ cu bărbații, iar cele cu diabet (atât tip 1, cât și tip 2) sunt mult mai predispuse la infarct decât bărbații.

scroll to top