Diminuarea riscului de infarct și AVC în diabet

vinereanu.jpg

Fumatul crește foarte mult riscul de complicații cardiovasculare (infarct, AVC, etc) la persoanele cu diabet.

Persoanele cu diabet au un risc crescut de apariție a complicațiilor macrovasculare și microvasculare. Însă dacă diabetul este tratat corespunzător, iar factorii de risc sunt ținuți sub control, se diminuează posibilitatea apariției unui eveniment cardiovascular.

Analize

”Majoritatea pacienților cu diabet au și ceilalți factori de risc asociați. Peste două treimi, chiar 80% dintre persoanele cu diabet sunt și hipertensive. Acestea trebuie să-și controleze tensiunea foarte bine, la un nivel sub 130/80 mm/hg. De asemenea, persoanele cu diabet sunt și dislipidemice (afecțiune care trebuie ținută cât mai bine sub control, la fel ca și nivelul LDL- colesterolului). Însă la fel de importante sunt și HDL- colesterolul (care trebuie să fie cât mai mare) și trigliceridele (mai mici)”, a explicat prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie. Un alt factor de risc este fumatul, care, la persoanele cu diabet, crește foarte mult riscul de complicații macro și microvasculare. Dacă acestea nu suferă un infarct sau un accident vascular- cerebral (AVC), ajung la amputații.

Avem și vești bune

”Pe de altă parte, ceea ce este important de știut, dacă până în urmă cu câțiva ani nu aveam nicio medicație antidiabetică ce ar fi putut avea efecte favorabile pe evenimentele cardiovasculare, acum avem. Există medicamente antidiabetice care și-au dovedit eficacitatea pe termen lung în reducerea importantă a evenimentelor cardiovasculare”, a mai spus specialistul.

scroll to top