Factorii de risc comuni ai diabetului și bolilor cardiovasculare

factori-risc-inima-diabet.png

Persoanele cu diabet de tip 2 pot avea și alți factori de risc asociați cu apariția bolilor cardiovasculare, precum tensiunea arterială crescută, colesterolul, obezitatea sau fumatul.  Statisticile arată că aproximativ 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 mor din cauza complicațiilor cardiovasculare.

Tensiunea arterială crescută poate exercita un stres suplimentar asupra inimii și vaselor de sânge. Dacă vasele de sânge sunt slăbite și îngustate de acumulări de grăsimi, aceată presiune crescută ar putea cauza ruptura lor mai ușor sau eliberarea unui cheag de sânge existent în fluxul sangvin.

Obezitatea poate cauza atât creșterea colesterolului, cât și a tensiunii arteriale. Riscul de tensiune arterială crescută sau de colesterol ridicat crește, în general, direct proporțional cu indicele de masă corporală.

Nivelul crescut de colesterol poate crește riscul de apariție a depunerilor de grăsimi în artere.

Fumatul poate deteriora pereții vaselor de sânge, provocând la acumulări de grăsimi în artere. În plus, țigările conțin multe substance chimice care pot crește tensiunea arterială și pot reduce cantitatea de oxigen din sânge –ceea ce înseamnă că inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sângele în organism.

Sursa: https://www.novonordisk.com/patients/diabetes-care/type-2/type-2-diabetes-and-cardiovascular-risk/understanding-cv-risk-in-t2d.html

scroll to top