Diabetul de tip 2 netratat la copii duce la complicații grave

diabet-copii.jpg

Diabetul de tip 2 devine din ce în ce mai des întâlnit la copii, pe măsură ce rata obezității continuă să crească. Afecțiunea poate fi dificil de diagnosticat la cei mici, deoarece se instalează destul de silențios, iar medicii nu cunosc încă efectele pe termen lung ale unei boli apărute atât de devreme. La copiii cu diabet de tip 2, organismul este rezistent la insulină sau nu o poate produce în cantitate suficientă. La fel ca la adulți, boala la copii este caracterizată de nivelul crescut al zahărului din sânge (glucoză).

Simptome

Diabetul de tip 2 este o boală pe termen lung ce poate duce la complicații serioase, dacă persoana afectată nu primește tratament. În prezent, nu există un leac pentru diabetul de tip 2, însă o dietă echilibrată și un stil de viață activ pot ajuta la prevenirea și tratarea bolii la copii.

Diabetul de tip 2 se instalează încet și treptat, din acest motiv fiind dificil de diagnosticat la copii. Simptomele resimțite de copii pot fi:

  • urinare sporită – când există un exces de glucoză în sânge, rinichii trebuie să muncească mai mult pentru a absorbi zahărul și a-l filtra – ceea ce are ca rezultat urinarea deasă
  • sete excesivă – urinarea sporită poate cauza deshidratare, iar persoana afectată simte nevoia să bea mult mai multă apă decât de obicei
  • oboseală – apare când organismul nu mai este capabil să utilizeze glucoza cum trebuie
  • vedere încețoșată – glicemia crescută poate duce la pierderea lichidului de la nivelul retinei, astfel încât persoana afectată nu mai poate focusa.
  • piele închisă la culoare – rezistența la insulină poate determina închiderea la culoare a unor porțiuni de piele, cel mai adesea din zona axilei și a cefei.
  • vindecarea lentă a rănilor – din cauza glicemiei crescute.

Factori de risc și complicații

Obezitatea provoacă rezistența la insulină, care crește riscul de apariție a diabetului de tip 2. Organele și țesuturile nu mai răspund corespunztor la insulină și nu absorb suficient zahăr din sânge. Rezistența la insulină are ca efect creșterea glicemiei, toleranță scăzută la glucoză, inflamație și producție excesivă de glucoză la nivelul ficatului. Autorii unui studiu din 2017 au descoperit că minorii și adulții cu vârsta de până în 25 de ani care sunt obezi au un risc de 4 ori mai mare de apariție a diabetului de tip 2 decât cei normoponderali. Un alt factor de risc al diabetului de tip 2 la copii este prezența bolii la un părinte sau un frate/soră (știut fiind faptul că diabetul de tip 2 are o componentă genetică).

Copiii cu diabet de tip 2 au un risc crescut de complicații grave, precum bolile cardiovasculare sau accidentul vascular- cerebral. Alte complicații și boli asociate pot fi: tensiunea arterială crescută, colesterolul mărit, retinopatia diabetică (deterioarea nervilor de la nivelul ochilor), neuropatia diabetică (deterioarea nervilor, în general), nefropatia diabetică (deteriorarea rinichilor sau insuficiența renală).

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322919.php

One Reply to “Diabetul de tip 2 netratat la copii duce la complicații grave”

Comments are closed.

scroll to top