Cercetătorii au identificat șase tipuri de prediabet

ase-tipuri-de-prediabet.jpg

Photocredit: southfloridareporter.com

Un nou studiu a identificat șase tipuri de prediabet, cu diferențe importante în ceea ce privește perspectivele și tipurile de intervenții care ar putea întârzia sau preveni diabetul.

Persoanele cu prediabet sunt cele cu un nivel ridicat de zahăr din sânge, dar care nu au dezvoltat încă simptomele diabetului de tip 2. De-a lungul timpului, celulele persoanelor cu această afecțiune devin din ce în ce mai rezistente la efectele insulinei, hormonul care reglează nivelul zahărului din sânge. Trecerea la diabetul de tip 2 are loc atunci când pancreasul nu mai poate compensa această rezistență, producând mai multă insulină.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 88 de milioane de adulți din Statele Unite au prediabet, care crește riscul de diabet de tip 2, de boli de inimă și accident vascular cerebral. Peste 84% dintre persoanele cu prediabet nu știu că au această afecțiune.

Pentru persoanele cu prediabet, strategii precum pierderea în greutate, o dietă mai sănătoasă, exerciții fizice mai mari și scăderea nivelului de stres pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 58%. La persoanele cu vârsta peste 60 de ani, astfel de modificări ale stilului de viață pot reduce riscul de a dezvolta diabet și mai mult, cu până la 71%.

Dar persoanele cu prediabet nu sunt un grup omogen. Acum, un nou studiu a identificat șase categorii mari, cu diferențe importante în ceea ce privește perspectivele și tipurile de intervenții care ar putea întârzia sau preveni diabetul.

Cercetătorii de la diferite instituții din Germania, inclusiv Universitatea din Tübingen și Centrul German pentru Cercetarea Diabetului, din Neuherberg, au condus studiul, care a fost publicat în Nature Medicine.

„Pentru persoanele cu prediabet, nu a fost posibil până acum să se prezică dacă ar dezvolta diabet și ar fi expus riscului de complicații grave, cum ar fi insuficiența renală, sau dacă ar avea doar o formă inofensivă cu niveluri de glucoză din sânge ușor mai ridicate, dar fără risc”, explică prof. Hans-Ulrich Häring, co-autor al studiului.

Modificări ale metabolismului

Cercetătorii au urmărit schimbările în metabolismul a 899 de persoane cu risc de diabet. Timp de 25 de ani, oamenii de știință au efectuat teste clinice și de laborator repetate, precum și scanări RMN.

Apoi au folosit o tehnică statistică numită analiza cluster care a identificat șase grupuri distincte de persoane cu prediabet pe baza a opt caracteristici metabolice de bază. Printre acestea s-au numărat nivelul de glucoză din sânge, cantitatea de grăsime din ficat, distribuția generală a grăsimilor, nivelul lipidelor din sânge și riscul genetic al diabetului.

În cele din urmă, echipa a confirmat că cele șase tipuri de prediabet se regăsesc mult mai des, extinzându-și analiza la aproape 7.000 de persoane care fac parte din studiul Whitehall II privind funcționarii publici din Regatul Unit.

În general, cercetătorii au descoperit că persoanele din cele șase grupuri au următoarele caracteristici metabolice și profiluri de risc:

  • Grupurile 1, 2 și 4 au un risc scăzut de a dezvolta diabet și mortalitate scăzută, comparativ cu celelalte trei grupuri.
  • Majoritatea persoanelor din grupul 2 sunt slabe și prezintă un risc foarte scăzut de a dezvolta complicații ale diabetului.
  • Oamenii din grupul 4 au supraponderalitate, dar metabolismul lor este relativ sănătos.
  • Grupul 3 produce prea puțină insulină și prezintă factori genetici de risc pentru diabet. Au un risc ridicat de a dezvolta diabet, complicații cardiovasculare și boli de rinichi. Riscul lor de mortalitate este moderat.
  • Grupul 5 are niveluri ridicate de grăsime în ficat, țesuturile sunt rezistente la insulină și prezintă risc ridicat de diabet, complicații cardiovasculare și nefropatie. Rata de mortalitate este mai mare decât cea din grupul 3.
  • Grupul 6 are un nivel ridicat de grăsime în rinichi și în cavitățile abdominale, cunoscută sub numele de grăsime viscerală. În comparație cu grupurile 3 și 5, riscul de diabet este relativ scăzut, dar riscul de nefropatie și mortalitate este ridicat.

Tratament personalizat

Cercetătorii avertizează că descoperirile lor se aplică numai grupurilor și nu reflectă riscul individual sau rezultatele îngrijirii medicale.

Cu toate acestea, ei intenționează să investigheze dacă aceste categorii pot fi utilizate pentru a identifica persoanele cu risc crescut și pentru a oferi tratamente și strategii de prevenire specifice.

„În continuare, în studiile prospective vom căuta mai întâi să stabilim în ce măsură noile descoperiri sunt aplicabile pentru clasificarea persoanelor individuale în grupuri de risc”, explică prof. Andreas Fritsche, de la Spitalul Universitar din Tübingen, care este autorul principal al lucrării de cercetare.

”Rezultatele noastre sugerează că stratificarea populațiilor cu risc crescut de diabet de tip 2 folosind caracteristici clinice simple ar putea permite strategii de prevenire precise și eficiente pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 ”, concluzionează autorii cercetării.

Diversitatea etnică

Cercetătorii recunosc că există câteva limitări ale studiului lor recent privind cele șase tipuri de prediabet. În special, diversitatea etnică a grupurilor pe care le-au investigat nu a reflectat-o ​​pe cea a populației mai largi. Prin urmare, constatările lor se pot aplica numai populațiilor europene albe. O altă limitare, raportează cercetătorii, a fost că doar aproximativ jumătate din populația inițială a studiului era disponibilă pentru investigații ulterioare, ceea ce ar putea duce la o potențială subestimare a riscului de diabet și nefropatie.

scroll to top