Obținerea unei sarcini: Pentru o femeie care suferă deja de diabet și vrea un copil, planificarea este foarte importantă.
Diabetul poate îngreuna obținerea unei sarcini, iar glicemia mare poate crește riscul de preeclampsie, cezariană, pierdere de sarcină sau deces al fătului la naștere. Organele fătului se formează în primele două luni de sarcină, iar glicemia crescută a mamei în acea perioadă poate cauza probleme la naștere. Hiperglicemia în timpul sarcinii crește riscul pentru copil de a se naște prea devreme, de a cântări prea mult (ceea ce îngreunează nașterea) sau de a avea probleme respiratorii ori glicemie scăzută imediat după naștere.
Obținerea unei sarcini: Pentru a evita aceste probleme, țineți glicemia în limitele normale, mâncați sănătos și faceți sport. Glicemia poate varia rapid, deci monitorizați frecvent nivelul glucozei și discutați cu echipa de îngrijire privind măsurile pe care trebuie să le luați.
Contracepție
Dacă nu reușiți să vă stabilizați diabetul, este indicat să amânați momentul concepției. Sunt multe metode contraceptive, inclusiv dispozitive intrauterine, implanturi, injecții, pastile, plasturi, inele vaginale, dar și metode-barieră precum prezervativele și diafragmele. Alegerea celei mai bune variante trebuie făcută în funcție de mai mulți factori, precum alte boli de care suferiți sau medicamente pe care le luați. Trebuie să discutați cu medicul despre metodele contraceptive care vi se potrivesc. Monitorizați-vă glicemia, notați rezultatele și anunțați medicul dacă nivelul glucozei din sânge crește.