Experții avertizează: COVID-19 poate declanșa diabetul!

declanșare-diabet-covid.png

Photocredit: medscape.com

O serie de dovezi recente sugerează că COVID-19 poate declanșa debutul diabetului la persoanele sănătoase și poate provoca, de asemenea, complicații severe ale diabetului preexistent.

Un articol publicat  în New England Journal of Medicine și semnat de un grup internațional format din 17 experți, lideri în domeniul diabetului, implicați în proiectul CoviDiab Registry, o inițiativă de cercetare internațională colaborativă, anunță înființarea unui Registru global de noi cazuri de diabet la pacienții cu COVID-19.

COVID-19 poate declanșa diabetul: Registrul își propune să înțeleagă extinderea și caracteristicile manifestărilor diabetului la pacienții cu COVID-19 și cele mai bune strategii pentru tratamentul și monitorizarea pacienților afectați, în timpul și după pandemie. Observațiile clinice de până acum arată o relație bidirecțională între COVID-19 și diabet. Pe de o parte, diabetul este asociat cu un risc crescut de gravitate și mortalitate la COVID-19.  Între 20 și 30% dintre pacienții care au murit cu COVID-19 aveau și diabet. Pe de altă parte, la persoanele cu COVID-19 s-au observat debut de diabet și complicații metabolice atipice ale diabetului preexistent, inclusiv a celor care pot pune viața în pericol. Încă nu se știe cum SARS-Cov-2, virusul care provoacă COVID-19, afectează diabetul. Cercetările anterioare au arătat că ACE-2, proteina care se leagă de SARS-Cov-2, care permite virusului să intre în celulele umane, nu se găsește numai în plămâni, ci și în organe și țesuturi implicate în metabolismul glucozei, cum ar fi pancreasul, intestinul subțire, țesutul adipos, ficatul și rinichiul.

COVID-19 poate declanșa diabetul: Cercetătorii consideră că, prin intrarea în aceste țesuturi, virusul poate provoca disfuncții multiple și complexe ale metabolismului glucozei. De asemenea, se știe de mulți ani că infecțiile cu virus pot precipita diabetul de tip 1. Francesco Rubino, profesor de chirurgie metabolică la King’s College London și co-autor al proiectului Registrului CoviDiab, a declarat: „Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli cronice și realizăm acum consecințele inevitabilei ciocniri dintre două pandemii. Perioada scurtă de contact uman cu acest nou coronavirus, mecanismul exact prin care virusul influențează metabolismul glucozei este încă neclar și nu știm dacă manifestarea acută a diabetului la acești pacienți reprezintă tipul clasic 1, tipul 2 sau posibil o nouă formă de diabet „.

Paul Zimmet, profesor de diabet la Universitatea Monash din Melbourne, președinte de onoare al Federației Internaționale de Diabet a spus: „Nu știm încă amploarea noului diabet în COVID-19 și dacă va persista sau se va rezolva după infecție și, dacă da, dacă COVID-19 crește sau nu riscul de diabet viitor. Prin instituirea acestui registru global, apelăm la comunitatea medicală internațională să împărtășească rapid observații clinice relevante care pot ajuta cu răspunsuri  la aceste intrebari”.

Stephanie Amiel, profesor de cercetare în domeniul diabetului la King’s College London și co-autor al proiectului Registrului CoviDiab, a spus: „Registrul se concentrează pe datele clinice colectate de rutină, care ne vor ajuta să examinăm capacitatea secretorie a insulinei, rezistența la insulină și starea anticorpului autoimun pentru a înțelege cum diabetul aferent COVID-19 se dezvoltă, istoricul său natural și cel mai bun management. Studierea diabetului legat de COVID-19 poate descoperi mecanisme noi ale bolii”,

Bogdan Guță

scroll to top