Prediabetul apare la 1 din 5 adolescenți și la 1 din 4 adulți tineri

prediabetul-la-adolescenti-si-tineri-adulti.jpg

Adolescenți și tineri adulți: Prediabetul reprezintă o amenințare în creștere la adresa sănătății globale, putând duce la apariția diabetului de tip 2.

Aproape 1 din 5 adolescenți cu vârsta între 12 și 18 ani și 1 din 4 tineri cu vârsta între 19 și 34 de ani se confruntă cu prediabetul, potrivit unui studiu al CDC (Centrul pentru Control și Prevenire a Bolilor din SUA).

Prediabetul este o afecțiune în care nivelul glicemiei este mai mare decât normal, dar nu suficient de mare încât să justifice diagnosticarea diabetului de tip 2. Prediabetul crește riscul de apariție a diabetului de tip 2, boli cronice de rinichi, boli cardiovasculare și accident vascular- cerebral (AVC).

Monitorizarea adolescenților și tinerilor cu prediabet poate ajuta la determinarea riscului viitor de diabet de tip 2. Experții CDC au utilizat date din Studiul Național pentru sănătate și nutriție, realizat între anii 2005- 2016.

”Prevalența prediabetului la adolescenți și tineri subliniază nevoia puternică de strategii de sănătate eficiente, care să promoveze obiceiurile alimentare sănătoase, activitatea fizică și managementul stresului. Aceste obiceiuri de viață sănătoasă pot începe din copilărie și ar trebui să continue pe toată perioada adolescenței și vîrstei adulte, pentru a se reduce instalarea diabetului de tip 2”, a explicat  dr. Robert R. Redfield, director CDC.

Rezultate studiu

  • 18% (aproape 1 din 5) dintre adolescenți (categoria de vârstă 12- 18 ani) și 24% (1 din 4) dintre adulții tineri (vârsta 19-34 ani) au deja prediabet.
  • Procentul adolescenților și adulților tineri cu prediabet era mai mare la bărbați și la persoanele cu obezitate.
  • Adolescenții și tinerii adulți cu prediabet aveau niveluri semnificativ mai crescute de colesterol, tensiune arterială sistolică și grăsime abdominală și o sensibilitate mai scăzută la insulină față de cei cu o toleranță normală la glucoză, ceea ce crește riscul de diabet de tip 2 și alte boli cardiovasculare.

”Ne confruntăm deja cu rate crescute de diabet de tip 2 și complicații asociate la adolescenți și adulți tineri, iar aceste noi descoperiri reprezintă o dovadă a unei epidemii în creștere și o amenințare extrem de serioasă la adresa sănătății globale”, a avertizat și Ann Albright, director al Diviziei Diabet din cadrul CDC.

Ce pot face persoanele afectate?

Studiile arată că adulții cu prediabet care își schimbă stilul de viață, slăbesc și au un program regulat de exerciții fizice își pot scădea riscul de apariție a diabetului de tip 2 cu 58% (chiar 71% la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani).

Părinții pot ajuta la eliminarea sau scăderea riscului de prediabet și diabet prin încurajarea unor obiceiuri de alimentație sănătoasă și activitate fizică sportivă- cel puțin 60 de minute pe zi.

Cum pot ajuta autoritățile?

Autoritățile naționale sau locale, dar și organizațiile, pot crea un mediu care să promoveze menținerea unei greutăți sănătoase și să ajute la prevenirea diabetului de tip 2 asociat obezității. Câteva măsuri ar putea fi:

  • Susținerea mamelor care aleg să-și alăpteze bebelușii
  • Implementarea în centrele de îngrijire timpurie, în centrele de educație și în școli a unor măsuri care să permită o alimentație sănătoasă, un consum corect și sănătos de lichide, dar și efectuarea de activitate fizică de către cei mici
  • Acces îmbunătățit la alimente sănătoase și ieftine, pe care toată lumea să și le permit
  • Măsuri pentru ca familiile cu copii să aibă la dispoziție, în zonele în care locuiesc sau muncesc, spații de mers pe jos, de făcut jogging, de mers cu bicicleta și de jucat cu cei mici.
scroll to top