Recomandări noi pentru reducerea complicațiilor cardiovasculare

recomandări-noi-în-diabet.jpg

Cele mai noi recomandări internaționale atrag atenția asupra importanței schimbării stilului de viață pentru evitarea complicațiilor cardiovasculare ale diabetului.

Ghidul 2019 în diabet, prediabet și boli cardiovasculare, dezvoltat de Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) în colaborare cu EASD (Asociația Europeană pentru studiul diabetului), promovează câteva mesaje cheie:

  • schimbările stilului de viață sunt cheia prevenirii diabetului și a complicațiilor cardiovasculare ale acestuia
  • consumul redus de calorii poate scădea greutatea excesivă la persoanele cu diabet
  • o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline și/sau semințe/grăunțe reduce incidența evenimentelor cardiovasculare majore
  • activitatea fizică moderată spre susținută, de peste 150 de minute pe săptămână, este recomandată pentru prevenirea și controlul diabetului.

Ghidul militează pentru schimbarea stilului de viață ca primă măsură în prevenirea și managementul diabetului. Chiar și o scădere redusă în greutate întârzie transformarea prediabetului în diabet de tip 2. O meta- analiză recentă a arătat că fiecare kilogram eliminat vine la pachet cu un risc cu 43% mai mic de diabet de tip 2.

Recomandări: La persoanele cu diabet deja instalat, un aport scăzut de calorii cauzează o reducere a hemoglobinei glicate și îmbunătățește calitatea vieții. Menținerea unei greutăți scăzute pe o durată de 5 ani este asociată cu o îmbunătățire semnificativă a nivelului hemoglobinei fglicate și a lipidelor. În cazul multor persoane cu diabet care suferă și de obezitate, este necesară o pierdere în greutate de peste 5% pentru a îmbunătăți controlul glicemic, nivelul lipidelor și tensiunea arterială.

Chirurgia bariatrică permite pierderea în greutate și menținerea acestor rezultate pe termen lung, reducând numărul cazurilor de diabet și eliminând factorii de risc pentru această boală.

scroll to top