Diabet la tinerețe, accident vascular- cerebral la bătrânețe

diabet-avc.jpg

Într-un studiu care confirmă, încă o dată, legătura dintre diabet de tip 2 și accident vascular- cerebral (AVC) se arată că ”boala dulce” apărută la vârsta medie ar crește riscul de AVC mai târziu în viață.

În plus față de un risc cu 30% mai mare de AVC ischemic, cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă de 40- 50 de ani cu diabet de tip 2 sunt de două ori mai expuși riscului de a avea vase de sânge îngustate în creier după vârsta de 60 de ani.

”Rezultatele arată nevoia de a controla mai bine diabetul de tip 2 apărut la vârstă medie pentru a preveni AVC-ul și alte probleme asociate”, explică dr. Rongrong Yang, autorul studiului.

AVC-ul ischemic, cel mai întâlnit tip de accident vascular- cerebral, este cauzat de un blocaj în vasele de sânge din creier, ceea ce înseamnă că zona respectivă din creier nu mai primește suficient sânge. Cel mai puțin întâlnit tip de AVC este cunoscut drept hemoragic și apare când un vas de sânge se sparge, iar sângele invadează creierul și cauzează inflamație și deterioarea țesuturilor.

scroll to top