Rezistența la insulină: cauze, prevenire și efecte

rezistența-la-insulină.jpg

Rezistența la insulină este o afecțiune în care celulele devin rezistente la efectele insulinei (răspunsul normal la o anumită cantitate de insulină este redus).

Drept rezultat, sunt necesare niveluri crescute de insulină pentru ca aceasta să aibă efectul scontat, iar pancreasul trebuie să compenseze prin producerea unei cantități mai mari de hormon. Concret, pancreasul produce din ce în ce mai multă insulină până când nu mai poate răspunde nevoii organismului, iar atunci crește glicemia. Rezistența la insulină este un factor de risc pentru apariția diabetului și a bolii cardiovasculare.

Sunt câteva cauze ale rezistenței la insulină, iar factorii genetici sunt de obicei o cauză importantă. Unele medicamente pot contribui și ele. În plus, afecțiunea apare la pachet cu anumite condiții medicale:

  • sindromul metabolic- grup de afecțiuni care implică o greutate în exces (mai ales în jurul taliei), hipertensiune arterială, niveluri crescute de colesterol și trigliceride.
  • obezitate
  • sarcină
  • infecții sau boli grave
  • stres
  • lispa activității fizice și o greutate în exces
  • în timpul utilizării steroizilor

Factori agravanți::

  • anumite medicamente
  • vârsta înaintată
  • problemele de somn (în special apnea de somn)
  • fumatul

Legătura dintre rezistența la insulină și diabet

Diabetul de tip 2 apare mai târziu în decursul vieții sau, la orice vârstă, din cauza obezității. Rezistența la insulină precede dezvoltarea diabetului de tip 2, uneori cu câțiva ani. La indivizii care au dezvoltat diabet de tip 2, studiile au arătat că nivelurile zahărului din sânge și ale glicemiei au fost normale mulți ani, până la un anumit punct, când a apărut rezistența la insulină.

Nivelurile crescute de insulină sunt adesea asociate cu obezitatea centrală (abdominală), colesterolul anormal și/sau hipertensiunea arterială. Când aceste probleme de sănătate se dezvoltă în același timp, acesta este sindromul metabolic.

Teste

Rezistența la insulină poate fi ținută sub control cu ajutorul dietei, activității fizice și a medicației corespunzătoare. Depistarea rezistenței la insulină se face prin măsurarea glicemiei și a nivelului insulinic pe nemâncate. În unele cazuri, afecțiunea nu poate fi prevenită, însă pot fi modificați anumiți factori de risc prin menținerea unei greutăți sănătoase și un nivel adecvat de activitate fizică.

scroll to top