Mâncați corect, faceți exerciții, vă luați medicamentele și totuși vă confruntați cu creșteri anormale ale glicemiei?
Sunt multe obiceiuri zilnice care pot cauza acest lucru la persoanele cu diabet de tip 2. Controlul glicemiei este important din două motive: în primul rând, vă oferă o stare de bine. În al doilea rând, glicemia controlată oe termen lung vă ferește de apariția complicațiilor diabetului, precum neuropatie, boli renale, afecțiuni dermatologice, deteriorare a văzului, hipertensiune arterială, accident vascular- cerebral (AVC) și multe altele.
Unul dintre principalele motive ale creșterii glicemiei este mâncarea cu prea mulți carbohidrați care, o data digerați, se transformă în glucoză (zaharuri). Anumite alimente bogate în carbohidrați, precum pâine alba, pastele din făină albă, băuturile îndulcite și cartofii prăjiți, pot fi adevărate bombe în diabet. Vestea bună, însă, este că prin alimentație echilibrată, activitate fizică, respectarea medicației prescrise de medic și monitorizarea glicemiei puteți deține controlul asupra diabetului de tip 2.
Totuși, sunt câțiva factori care declanșează creșterea glicemiei, iar asupra acestora nu aveți control și vă pot lua prin surprindere. Dacă sunteți răcită, de exemplu, sau la perioada menstruală, e posibil să apară creșteri ale glicemiei. Astfel devine dificil să țineți boala sub control. Iată 11 cauze des întâlnite ale creșterii glicemiei.
Îndulcitorii artificiali
Sucurile normale sunt interzise persoanelor cu diabet de tip 2 și, potrivit ultimelor studii, nici cele dietetice nu sunt indicate. Se pare că un consum de îndulcitori artificiali cu zero calori, precum cei din sucurile dietetice, conduc la intoleranță la glucoză și creșteri ale glicemiei, automat la creșterea riscului de diabet de tip 2.
Mâncăruri grase
Carbohidrații nu sunt singurele substanțe la care trebuie să aveți grijă când suferiți de diabet de tip 2. Deși alimentele bogate în grăsimi nu cresc automat glicemia, acestea pot contribui la apariția rezistenței la insulină și, din cauza faptului că se digeră mai greu, pot afecta momentul creșterii glicemiei. Chiar dacă alimentele bogate în grăsimi pot fi consumate cu moderație, este important să știți că o cantitate mare de grăsimi (40 mg sau mai mult) poate îngreuna controlul glicemiei.
Fără mic – dejun
În cazul persoanelor cu diabet de tip 2 (și nu numai), micul- dejun este cea mai importantă masă a zilei. Potrivit unui studiu, în zilele în care persoanele cu diabet au sărit peste micul – dejun, s-au confruntat cu creșteri permanente ale glicemiei. Motivul ar putea fi influența negativă a lipsei micului – dejun asupra celulelor beta pancreatice care produc insulină. Însă și ce mâncați la micul- dejun este important: cerealele bogate în zahăr și un pahar de suc, fie el și natural, nu vă ajută. Specialiștii recomandă ca dimineața să mâncați alimente bogate în nutrienți și cu puțini carbohidrați, precum spanac cu ouă, ciuperci sau roșii.
Cină prea bogată
Organismul tinde să tolereze glucoza mai bine dimineața decât seara, din cauză că ceasul organismului- ritmul circadian- influențează nivelul glicemiei. Într-un studiu pe 8 zile, cercetătorii au monitorizat 14 subiecți sănătoși după ce au mâncat la 8 dimineața și la ora 8 seara. Au existat zile normale, în care participanții mâncau prima masă la 8 dimineața, ultima la 8 seara și dormeau toată noaptea, și zile inverstae- prima masă la 8 seara, ultima masă la 8 dimineața și somn toată ziua. Se pare că glicemiile după esele de seară erau cu 17% mai mari decât cele de după mesele de dimineață, chiar dacă mâncarea era aceeași, și indiferent de momentul somnului. Studiul a demonstrat că nu doar ce mănânci, ci și când mănânci are influență asupra glicemiei. Ceea ce înseamnă că carbohidrații și alimentele care cresc glicemia sunt mai indicate pentru micul- dejun decât pentru cină. Cercetătorii au mai sugerat că ritmul circadian influențeză glicemia, ceea ce ar putea fi o explicație a faptului că persoanele care lucrează în schimburi au un risc dublu de diabet de tip 2.
Rezultatele unui alt studiu arată aceleași efecte ale mesei de seară. Participanții care au consumat un mic dejun bogat (700 de calorii) și o cină de doar 200 de calorii au dobândit un control mai bun asupra glicemiei decât cei care au consumat mult seara și puțin dimineața. Trebuie să țineți minte că glicemia are tendința să crească și în primele ore ale dimineții, undeva între orele 4 și 5. Persoanele cu diabet de tip 2 pot combate acest aspect mâncând seara devreme.
Menstruație
În afară de pofte și schimbări de dispoziție la femei, ciclul menstrual provoacă și modificări ale glicemiei. Fluctuațiile nivelului hormonal dinainte și de după ciclul menstrual pot declanșa rezistența la insulină, care, la rândul ei, provoacă modificări ale glicemiei. Deși multe femei raportează o creștere a glucozei din sânge în zilele dinaintea începerii menstruației, unele se pot aștepta și la o scădere. Și femeile care se îndreaptă spre menopauză pot avea fluctuații ale glicemiei. Dacă ciclul menstrual influențează nivelul glucozei din sânge, ar fi bine să vă notați totul pentru a stabili un tipar, putând astfel preveni, cu ajutorul medicului, situațiile în care vă simțiți rău.
Inactivitate fizică
Exercițiile sunt importante în managementul diabetului de tip 2, deoarece vă ajută să mențineți o greutate normală sau să slăbiți și, în plus, scad riscul de accident vascular cerebral sau de boli cardiovasculare. De asemenea, activitatea fizică mărește sensibilitatea la insulină a organismului și ajută celulele să îndepăretze glucoza din sânge pentru a crea energie. Studiile arată că un program de exerciții fizice bine făcut poate scădea nivelul glicemiei pentru mai mult de 24 de ore. În schimb, inactivitatea fizică poate cauza creșteri ale glicemiei. Studiile arată că nivelul glicemiei indivizilor sănătoși și activi a crescut semnificativ după trei zile de activitate fizică scăzută.
Stres
Sunteți supraaglomerat la serviciu, aveți o criză în familie- automat glicemia sare în aer. Este demonstrate că stresul crește nivelul glucozei din sânge , deoarece crește cantitatea de cortizol, iar acesta ne face insensibili la insulina proprie sau la injecțiile de insulină. Care este cea mai bună metodă de a ne de-stresa? În niciun caz mâncarea. Mai degrabă o plimbare ușoară sau cititul unei cărți. Iar pentru o calmare imediată, trageți de 10 ori aer în piept pentru a încetini respirația accelerată de situația stresantă.
Diferite boli
Când sunteți bolnav sau aveți o infecție, organismul eliberează anumiți hormoni pentru a lupta împotriva dușmanilor. În general, acesta este un lucru bun, însă nu și pentru persoanele cu diabet de tip 2, la care poate crește glicemia, ba chiar se poate ajunge la o comă amenințătoare de viață. De aceea, este bine să aveți un plan pentru zilele în care sunteți bolnav. Este important să vă hidratați și să fiți mai atent la ceea ce mâncați. Dacă boala este gravă, mergeți la medic, undeori este nevoie de ajustarea medicației antidiabetice.
Medicamente
Boala în sine poate crește glicemia, dar la fel și medicamentele care luptă cu boala. Fie că sunt la liber sau pe bază de rețetă – chiar și unele vitamine sau suplimente alimentare- toate vin la pachet cu un risc de creștere a glicemiei. Câteva exemple sunt: corticosteroizii, medicamente contra astmului, anticocepționale, anumite antidepresive și unele terapii contra acneei severe. De aceea este important să îi spuneți specialistului ce medicamente luați, în afară de cele antidiabetice.
Calitate slabă a somnului
Despre legătură dintre calitatea somnului și problemele de sănătate s-a vorbit mult. În privința diabetului, concluzia este una singură: dacă nu dormiți sufficient, vă puteți confrunta cu creșteri ale glicemiei. Un studiu a arătat că persoanele care dorm doar 4 ore pe noapte, timp de 6 nopți consecutive, se confruntă cu o scădere semnificativă a toleranței la glucoză. Aceasta pare a avea legătură cu scăderea cortizolului și a activității sistemului nervos din timpul somnului profund care, printre alte modificări, ajută la reglarea nivelului glucozei din sânge.
Igienă dentară slabă
Boala gingivală este una dintre complicațiile diabetului de tip 2, iar infecțiile gingivale determină creșterea glicemiei, deoarece germenii pătrund în fluxul sanguin, ceea ce declanșează alerta în organism. Acesta produce molecule ce pot acționa în diferite feluri, inclusiv prin creșterea glicemiei. Specialiștii recomandă persoanelor cu diabet de tip 2 să fie extrem de grijulii cu sănătatea orală, să se spele pe dinți de 2 ori pe zi și să efectueze controale regulate.