Cum preveniți pierderea de auz apărută din cauza diabetului

auz-complicatii-diabet.jpg

Deși nu atât de cunoscute ca bolile cardiovasculare, neuropatia nervoasă sau problemele de vedere, problemele de auz sunt alte potențiale complicații ale diabetului.

Potrivit statisticilor, persoanele cu diabet sunt de două ori mai predispuse la pierderea auzului decât persoanele fără această afecțiune, potrivit Asociației Americane de Diabet. Legătura dintre diabet și pierderea auzului nu este pe deplin înțeleasă. Însă una dintre teorii spune că glicemia crescută cauzează deteriorarea vaselor de sânge din urechea internă, la fel ca în cazul vaselor de sânge ale inimii, rinichilor și celulelor nervoase. Și pentru medici este dificil de făcut această corelație între diabet și pierderea auzului. Pe de o parte, problema este depistată la persoanele în vârstă, deci poate fi pusă și pe seama bătrâneții. Pe de altă parte, pierderea de auz are loc treptat, fără a fi observată de la început.

Simptome

Orice pierdere bruscă de auz necesită o vizită de urgență la medic, însă cea asociată diabetului se petrece atât de încet încât nici nu realizați că, deja, creierul încearcă să compenseze pentru sunetele pe care nu le mai auziți bine. Primele pe care nu le mai auziți pot fi anumite consoane, de exemplu, iar creierul pur și simplu se adaptează situației.

Ce semne ale pierderii de auz ar trebui să vă trimită la medicul specialist?

 • vă gândiți frecvent că ceilalți mormăie
 • le cereți frecvent celor din jur să repete ce au spus
 • dați permanent volumul tare, mult peste nivelul de confort al celorlalți
 • aveți dificultăți în a urmări o conversație
 • aveți dificultăți în a-i auzi pe ceilalți într-un mediu zgomotos, precum un restaurant
 • aveți dificultăți în a auzi persoanele care nu sunt cu fața îndreptată către dumneavoastră
 • aveți țiuituri în urechi sau alte zgomote anormale

Protejați-vă auzul

Managementuldiabetului depinde de cât de bine înțelegeți instrucțiunile echipei medicale, deci este important să rezolvați problemele de auz ce pot apărea. Următoarele acțiuni vă pot ajuta să vă protejați auzul și să țineți sub control diabetul:

 • Mențineți glicemia la un nivel optim. Dieta, activitatea fizică, medicația și testarea periodică a nivelului glucozei din sânge vă pot ajuta să reduceți riscul de complicații, inclusiv riscul de pierdere a auzului.
 • Dietă sănătoasă. O dietă variată, cu o cantitate limitată de grăsimi și săruri, vă poate ajuta să eliminați riscul pierderii de auz chiar dacă sunteți expus frecvent unui mediu zgomotos.
 • Protejați-vă împotriva zgomotului. Purtați căști sau apărători de urechi pentru a reduce expunerea la zgomot dacă vă aflați într-un spațiu în care nivelul de zgomot depășește 85 de decibeli (echivalentul zgomotului făcut de uscătorul de păr sau de robotul de bucătărie). Dacă nu vă puteți proteja într-un astfel de mediu, mai bine ieșiți din încăpere.
 • Dați volumul mai mic, chiar la jumătate, la radio, TV, tabletă, telefon, mai ales dacă folosiți căști. Cum vă dați seama când este volumul prea ridicat? Când trebuie să țipați ca să vă audă ceilalți, când nu puteți să auziți pe cineva care se află la mai puțin de un metru de dumneavoastră sau când aveți țiuituri în urechi (ori senzație de urechi înfundate).
 • Evitați medicamentele care dăunează auzului – cunoscute ca ototoxice (sunt cunoscute mai mult de 200 de produse medicamentoase cu efect ototoxic temporar sau permanent). Cereți-i medicului sau farmacistului mai multe detalii despre medicamentele prescrise.
 • Nu folosiți bețișoare de urechi sau alte obiecte asemănătoare pentru a curăța canalul auditiv. Curățați ușor doar exteriorul urechii.
 • Solicitați trimitere pentru control auditiv. E mai bine să preveniți decât să tratați.

One Reply to “Cum preveniți pierderea de auz apărută din cauza diabetului”

Comments are closed.

scroll to top