Atenție la gripă: persoanele cu diabet au risc crescut de complicații

gripa-diabet.jpg

Specialiștii atrag atenția că sezonul gripal 2018- 2019 a început și că vaccinarea antigripală este esențială pentru categoriile aflate la risc, mai ales pentru persoanele cu diabet.

”Pacienţii cu diabet zaharat au risc crescut de complicaţii ce apar din cauza gripei, anual fiind înregistrate între 10.000–30.000 de decese determinate de pneumonia asociată gripei. Rata de deces la diabetici crește cu 5–15% în timpul epidemiilor de gripă. Gripa este asociată și cu complicaţii cardio-vasculare severe: infarctul miocardic acut (IMA), accidentul vascular-cerebral (AVC) şi moartea subită,“ a atras atenția prof. univ. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase la INBI „Prof. Dr. Matei Balș”.

Gripa este o boală infecţioasă acută, extrem de contagioasă, pacienţii putând dezvolta rapid complicaţii în urma cărora se impune spitalizarea. Conform datelor Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor (ECDC), în 2016, în Europa, în absența vaccinării, au fost estimate 22 milioane de cazuri de îmbolnăviri cu virus gripal, 3,5 milioane de spitalizări și 171.000 de decese. Medicii atrag atenția că sezonul gripal 2018- 2019 a început deja în România și că până la data de 18 noiembrie au fost confirmate opt cazuri de gripă.

Total cazuri de gripă

Conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, la nivel naţional, până pe 18 noiembrie, au fost confirmate opt cazuri de gripă, iar numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 90.982, cu 13.8% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (79.895 cazuri) şi cu 8.7% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (83.680 cazuri). În cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii au fost vaccinate peste 850.000 de persoane din grupele aflate la risc.

“Dacă acoperirea vaccinală rămâne redusă, decesele vor fi numeroase în timpul sezonului gripal, mai ales la categoriile aflate la risc. Eficacitatea vaccinului este variabilă, previne 60-70% din infecţii la adulţii cu vârste între 18 și 64 de ani de ani, iar protecţia se instalează după 14 zile de la vaccinare. Este bine să ne vaccinăm în lunile octombrie şi noiembrie, însă niciodată nu este prea târziu. Vaccinarea antigripală creşte foarte mult şansa de a fi protejat şi reduce complicaţiile severe ale bolii”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președinte Societatea Română de Microbiologie, membru în Comitetul Executiv al  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS Europa).

”Gripa nu se tratează cu antibiotice, ci cu antivirale, numai la recomandarea medicului. Important este să se meargă la medic încă de la debutul bolii, acasă nu ne aşteaptă nimic bun, doar complicaţii”, a atras atenția prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

Vaccinarea la copii, de la 6 luni

Virusul gripal se răspândește ușor pe cale aeriană la copiii din colectivități, însă, prin natura sa extrem de contagioasă, ajunge cu ușurință și la adulți. ”Familiile cu copii la școală sunt de două ori mai expuse la infecția cu virus gripal. Vaccinarea antigripală este o metodă activă de protecţie şi poate fi efectuată începând cu vârsta de şase luni”, a explicat dr. Anca Drăgănescu, specialist boli infecţioase si pediatrie la INBI “Prof.Dr.Matei Balş”, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

În ceea ce priveşte vaccinarea, medicul de familie este principalul vaccinator. “Cu toţii trebuie să fim implicaţi în zona de sănătate publică şi să avem un limbaj adecvat. Noi, medicii de familie suntem cei din linia întâi. Pacienţii îşi doresc informaţii corecte despre vaccinuri şi vaccinare, aşteaptă să răspundem nevoilor, iar de cele mai multe ori exemplul personal, al medicului, este extrem de important atunci când se ia decizia provaccinare”, a declarat dr. Sandra Alexiu, președinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov (AMFB).

scroll to top