Controlul glicemic optim previne complicațiile diabetului

diabet-sanofi.jpg

Diabetul este o boală evolutivă. Din păcate, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care urmează un tratament antidiabetic oral sau cu insulină nu își ating ținta de control glicemic. Expunerea prelungită la valori mari ale glicemiei favorizează apariția complicațiilor diabetului: afecțiuni oculare, boală cronică de rinichi, leziuni ale nervilor periferici, boli cardiovasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral etc.). De aceea, obținerea controlului glicemic este un deziderat al medicilor care tratează persoanele cu diabet.

„Obiectivul principal al echipei medicale în gestionarea diabetului este să aducă nivelurile de glucoză din sânge la ținta de control (HbA1c<7%), în vederea reducerii incidenței complicațiilor asociate. Deși în prezent dispunem de o gamă largă de opțiuni terapeutice, există încă multe cazuri în care controlul glicemic nu este atins. Un nou medicament intrat pe lista de compensate și gratuite ajută un număr mare de pacienți să își îmbunătățească ținta de control glicemic”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Potrivit specialiștilor, noua terapie poate fi administrată o singură dată pe zi, dimineața, ceea ce permite un control glicemic cu un maximum de confort.

„Avem în momentul de față multe medicamente pentru a trata diabetul zaharat de tip 2, iar acest lucru trebuie să ne determine pe noi, medicii diabetologi, să facem o alegere inteligentă, având în vedere că ne îndreptăm spre ceea ce se numește «medicină personalizată» sau «medicină precisă» și anume: tratamentul adecvat pentru pacientul adecvat și la momentul adecvat. Trebuie să luam în considerare și faptul că, în anumite cazuri, activități simple pentru persoanele sănătoase pot deveni provocări pentru persoanele cu diabet, solicitând eforturi suplimentare. De aceea, este important să avem acces nu numai la tratamente eficiente, ci și la tratamente ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet, printr-o bună tolerabilitate și creșterea aderenței la tratament – prin ușurința în administrarea terapiei”, a explicat prof. dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

One Reply to “Controlul glicemic optim previne complicațiile diabetului”

Comments are closed.

scroll to top