Diabetul de tip 2 progresează în timp: ce modificări intervin?

diabetul-de-tip-2-progresie.jpg

Chiar dacă luați toate măsurile pentru a ține diabetul de tip 2 sub control, progresia acestei boli va necesita, cu timpul, o ajustare a tratamentului.

Diabetul de tip 2 poate cauza probleme pe termen lung dacă nu este controlat, dar este important să înțelegeți că, și atunci când faceți tot ce trebuie, boala înaintează. Cheia înțelegerii progresiei diabetului este înțelegerea rolului pe care îl joacă pancreasul, care produce insulină. În diabetul de tip 1, pancreasul nu produce deloc insulină, deci aceasta trebuie administrată pe cale injectabilă. În diabetul de tip 2, pancreasul nu produce suficientă insulină sau celulele nu răspund adecvat la aportul de hormon. Deci organismul nu mai poate muta glucoza în celule, unde să fie transformată în energie. O dietă adecvată, activitatea fizică și medicamentele (acolo unde se prescriu) îi pot ajuta pe cei cu diabet de tip 2 să scadă nivelul glicemiei, iar organismul lor să folosească insulina produsă de pancreas.

Dacă nivelul glicemiei rămâne ridicat, stilul de viață trebuie modificat în permanență. ”Inițial, pancreasul produce mai multă insulină pentru a combate rezistența la acest hormon, dar, la cei mai mulți, într-un final pancreasul nu va mai putea face acest lucru”, atrage atenția endocrinologul Marc Jaffe.

După diagnosticarea diabetului de tip 2, medicul vă va explica ce modificări trebuie să faceți în viața dumneavoastră și, eventual, ce medicamente trebuie să luați pentru a ține sub control glicemia. ”Având în vedere că diabetul de tip 2 progresează cu timpul, chiar și persoanele care nu au avut nevoie de medicamente inițial s-ar putea să treacă pe terapie”, spune endocrinologul.

Următorul pas în managementul diabetului, dacă aceste strategii nu funcționează, este să schimbați medicația sau să treceți pe insulinoterapie. În cazul persoanelor obeze, poate fi necesară și chirurgia bariatrică. Ghidurile internaționale atrag atenția că, având în vedere că la un moment dat se va ajunge la insulinoterapie și în diabetul de tip 2, pacienții nu ar trebui să se teamă de acest lucru și să considere că au dat greș în a controla boala.

Nu numai că diabetul progresează, dar și organismul dumneavoastră se schimbă. De exemplu, ar putea apărea complicațiile diabetului, precum neuropatia sau osteoartrita, care încurcă foarte mult un stil de viață activ. S-ar putea să aveți nevoie de ajutor specializat pentru a face față acestor provocări. Un educator în diabet vă poate face un plan alimentar corect și recomandări pentru un stil de viață sănătos

scroll to top