Topul alimentelor hidratante: cocktail de vitamine și fibre

alimente-hidratare-vitamine.jpg

Multe legume și fructe au un conținut bogat de apă, dar și de vitamine, fibre, etc, care ajută la hidratarea și dieta persoanelor cu diabet.

Deshidratarea poate duce la creșterea glicemiei, orice persoană cu diabet știe acest lucru, și chiar la ketoacidoza diabetică- o urgență medicală. Pentru cei care nu pot bea suficientă apă, există numeroase fructe și legume sănătoase și super- hidratante.

Țelină și castraveți

Pentru a vă hidrata fără să creșteți glicemia, alegeți legume fără amidon, precum țelina și castraveții, care sunt și surse bogate de vitamine și fibre, având un conținut scăzut de calorii și carbohidrați. Deși mulți cred că fructele conțin cea mai multă apă, legumele se află și ele în top: de exemplu, țelina are 95% apă, plus fibre. Castraveții au 96% apă, conținând și numeroși antioxidanți, inclusiv vitamina C, mangan și vitamina A. Puteți combina aceste legume cu surse de proteine, precum humus sau brânză cu conținut reduse de grăsimi, pește ori pui. Medicii atrag atenția că proteinele sunt importante pentru a încetini viteza cu care zahărul intră în fluxul sanguin.

Ardei gras

Încă o legumă fără amidon, cu un conținut bogat de apă, vitamina C și fibre, este ardeiul gras. Fibrele încetinesc digestia și intrarea zahărului în sânge. Un ardei gras are 94% apă, aproximativ 2 grame de fibre, doar 24 de calorii și 6 grame de carbohidrați. Ardeiul gras este o sursă importantă de potasiu, esențial pentru reglarea funcției cardiace, digestiei și funcției musculare. Potasiul este și un electrolit – un tip de nutrient care joacă un rol important în hidratarea organismului. Ardeiul gras roșu sau galben adaugă dietei și beta- caroten (antioxidant puternic, esențial pentru vedere și creștere). Ca și în cazul celorlalte legume, puteți mânca ardei gras în combinație cu surse de proteine (humus, nuci, brânză slabă).

Verdețuri

Salata verde poate fi foarte hidratantă, dar și bogată în nutrienți și vitamine. Spanacul (91% apă) este o sursă grozavă de vitamina K (nutrient cu un rol major în abilitarea corpului de a forma trombi), dar și de potasiu, având un conținut scăzut de carbohidrați. Alte verdețuri hidratante sunt varza kale (84% apă, plus minerale precum calciul, potasiul, magneziul, vitaminele A, C și K), rucola (92% apă, potasiu, vitamina A și alți nutrienți).

Roșii

Roșiile reprezintă o altă opțiune hidratantă grozavă – 95% apă. O cană de roșii cherry are doar 30 de calorii, acest fruct fiind bogat în potasiu, dar cu puțini carbohidrați. Roșiile conțin și licopen,nutrient care nu doar oferă culoarea roșie, dar este și un puternic antioxidamnt ce protejează celulele. Licopenul se absoarbe cel mai bine când roșiile sunt gătite. O roșie conține în jur de 5 grame de carbohidrați, 1,5 grame fibre, dar și vitamina A, care ajută la sănătătatea ochilor, dinților, oaselor, pielii, etc.

Mere

Chiar dacă aveți diabet, nu trebuie să renunțați la fructe. Multe au zahăr, dar este indicat să le alegeți pe cele care au și un conținut bogat de fibre (care încetinesc digestia și, automat, reglează modul în care fructele afectează glicemia). Alegeți fructe care pot fi mâncare cu tot cu coaja, aceasta este și ea bogată în fibre. De exemplu, puteți mânca mere în diferite combinații, sau pere ori piersici. Dacă remarcați modificări ale glicemiei (totuși, fructele au și zahăr), este bine să o monitorizați constant pentru a o ține sub control).

Fructe de pădure

Fructele cu semințe sunt surse importante de fibre și de apă – în special fructele de pădure, care au antioxidanți, precum antocianina, și vitamina C. Puteți consuma mure, zmeură, căpșuni – toate sunt bogate în nutrienți și au foarte puține calorii. Dacă nu aveți fructe de pădure, puteți consuma kiwi sau pepene- ambele au apă, fibre și nutienți. Pentrua  încetini efectul fructelor asupra glicemiei, puteți să le consumați în combinație cu surse de proteine – de exemplu, iaurt cu zero grăsimi sau cu un conținut cât mai mic de grăsimi.

scroll to top