Imunitate în diabet. Când aveți diabet de tip 2, este important să vă mențineți sistemul imunitar puternic – acum mai mult ca oricând.
Imunitate în diabet. În plus față de stimulatoarele imunitare bine studiate, precum somnul adecvat, exercițiile fizice constante și strategiile de reducere a stresului, întăriți-vă sistemul imunitar prin adăugarea alimentelor cu conținut scăzut de carbohidrați, care vă vor menține și A1C în țintă.
Asociația Americană pentru Diabet (ADA) subliniază că numărarea glucidelor poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să-și gestioneze glicemia, în special atunci când se administrează insulină injectabilă.
Nivelul optim de carbohidrați este diferit la fiecare persoană – depinde, în final, de greutate, vârstă, nivel de activitate și medicamentele luate. În medie, totuși, persoanele cu diabet trebuie să ia aproximativ 45% din caloriile lor din carbohidrați. Femeile au nevoie, în medie, de aproximativ 45 până la 60 de grame (g) de carbohidrați la fiecare masă, în timp ce bărbații au nevoie de aproximativ 60 – 75 g la fiecare masă. Evident, planul alimentar trebuie stabilit împreună cu echipa medicală. Iată câteva alimente care vă pot ajuta.
Năutul oferă fibre sățioase și zinc
Proteinele sunt esențiale pentru imunitate, deoarece conțin micronutrienți care stimulează imunitatea esențială, cum ar fi vitaminele A, D și E, precum și zincul, fierul și seleniul. Năutul este o sursă de proteine din plante care conține și zinc. O porție de 80 grame de năut are 1 miligram (mg) de zinc, conform Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), ceea ce reprezintă aproximativ 9% din necesarul zilnic.
Celulele albe din sânge au nevoie de zinc pentru a funcționa. Mai mult decât atât, zincul este benefic pentru inimă, potrivit unui studiu publicat online în BioMed Research International. Acest lucru este important pentru persoanele cu diabet, deoarece, în timp, glicemia mare poate afecta inima.
Deși năutul are un conținut ridicat de carbohidrați – o porție are aproximativ 20,2 g – este și o sursă excelentă de fibre, care oferă 6,55 g sau aproximativ 26% din necesarul zilnic la fiecare porție de 165 grame. Această din urmă caracteristică face năutul ideal pentru persoanele cu diabet.
O meta-analiză a 15 studii a constatat că un aport crescut de fibre poate ajuta la reducerea zahărului din sânge, care duce la o gestionare mai bună a glicemiei. O dietă bogată în fibre este, de asemenea, asociată cu o greutate mai sănătoasă și sensibilitate îmbunătățită la insulină, care poate ajuta în continuare la stabilizarea glicemiei. Dacă în prezent urmați o dietă cu conținut scăzut de fibre, trebuie doar să vă asigurați că veți crește gradual aportul și consumați multă apă în timp ce o faceți. În caz contrar, este posibil să apară dureri de stomac, gaze și balonare.
Fructele de mare au Omega-3
Acizii grași omega-3 găsiți la unele tipuri de pește – cum ar fi somonul, sardinele, heringul și macroul – îmbunătățesc funcționarea celulelor imune și sănătatea inimii. Peștele gras pare să scadă inflamația, îmbunătățind astfel funcția vaselor de sânge și scăzând trigliceridele. Când este pregătit fără sosuri, peștele gras poate fi un aliment minunat cu conținut scăzut de carbohidrați pe care să-l adăugați dietei pentru diabet. De exemplu, o porție de somon de 140 grame conține doar 5 g de carbohidrați.
Morcovii au vitamina A și indice glicemic scăzut
Vitamina A poate ajuta la imunitate printr-o varietate de procese celulare, iar surse excelente de vitamina A sunt morcovii. Morcovii conțin beta-caroten – o sursă majoră de vitamina A. În plus, morcovii au o încărcătură glicemică scăzută, ceea ce înseamnă că este puțin probabil pentru să provoace creșterea glicemiei. De asemenea, sunt importanți pentru sănătatea ochilor, aspect ce trebuie luat în considerare de persoanele cu diabet. În timp, diabetul poate provoca leziuni oculare care duc la o vedere slabă și un risc crescut de probleme precum cataracta și glaucom. Cercetările publicate în Nutrients au descoperit că beta-carotenul din morcovi, împreună cu luteina, oferă antioxidanți care pot ajuta la prevenirea afectării ochilor.
Nucile braziliene conțin seleniu care ajută la susținerea funcției tiroidiene
Seleniul este un alt mineral important pentru cei cu diabet zaharat de tip 2, deoarece susține sănătatea tiroidă. Potrivit Asociației Americane a Diabetului, atât diabetul, cât și bolile tiroidiene sunt probleme endocrine, astfel că cei cu probleme de tiroidă ar putea avea dificultăți în controlul glicemiei.
Seleniul joacă un rol esențial în reglarea hormonilor tiroidieni. Deoarece studiile arată că cei cu diabet au o prevalență mai mare a afecțiunilor tiroidiene, este util să vă mențineți funcția tiroidiană.
Nucile furnizează vitamina E și grăsimi sănătoase
Un alt micronutrient important este vitamina E, pentru că este un antioxidant puternic care ajută la protejarea sistemului imunitar. Cercetările au menționat că această vitamină poate îmbunătăți controlul glicemic la persoanele cu diabet.
Nucile sunt sursă excelente de vitamina E, dar și de acizi grași omega-3, care ajută la reducerea inflamației. Nucile conțin foarte puțini carbohidrați și, prin urmare, au un impact minim asupra nivelului de glucoză din sânge.
Ardeii grași conțin vitamina C și sunt săraci în carbohidrați
Ardeii grași conțin vitamina C, care ajută la stimularea sistemului imunitar și la eliminarea radicalilor liberi. 125 grame de ardei gras roșu oferă 117 mg de vitamina C.
Studiile arată că suplimentele de vitamina C sunt asociate cu un nivel îmbunătățit al glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și ajută la gestionarea tensiunii arteriale.
Un alt beneficiu al vitaminei C este o mai bună sănătate a pielii și vindecarea rănilor, deoarece este implicată în formarea de colagen. Problemele pielii sunt, uneori, primul semn de diabet.
Lintea – opțiune sănătoasă pentru zinc și fibre
Imunitate în diabet. O altă sursă bună de zinc, lintea este, de asemenea, plină de fibre, care ajută la creșterea sațietății și menține glicemia constantă. Fibrele acționează ca un prebiotic pentru bacteriile intestinale sănătoase, care întăresc sistemul imunitar.