Retinopatia diabetică: când trebuie efectuat primul control oftalmologic

Dr-Mihaela-Vlaiculescu-web-200x300.jpg

Riscul de apariție a retinopatiei diabetice crește odată cu dezechilibrul glicemic, vechimea diabetului, dar și cu tipul de diabet.

Cu cât durata dezechilibrului glicemic este mai mare, cu atât complicațiile oculare sunt mai frecvente și mai grave, atrage atenția dr. Mihaela Vlăiculescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, fondator al Asociației medicale Sprijin pentru Diabet.

Pacienții cu diabet zaharat tip 2 pot avea retinopatie diabetică chiar la diagnosticarea bolii, dat fiind că, de multe ori, debutul diabetului antedatează cu mult timp diagnosticarea propriu-zisă. ”De aceea, pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2 este obligatorie efectuarea unui consult oftalmologic (cu examinarea fundului de ochi) încă de la debutul diabetului, pe când la pacienții cu diabet zaharat tip 1 primul control este recomandat în primii 5 ani de la debutul diabetului. Ulterior, controlul trebuie efectuat anual sau chiar mai frecvent, în funcție de recomandarea oftalmologului care vă urmărește”, explică specialistul.

Factori de risc

Pincipalele cauze care determină apariția retinopatiei diabetice sunt hiperglicemia (valori crescute ale glucozei în sânge) și durata diabetului. Variațiile glicemice și hipoglicemiile frecvente (scăderea valorii glicemiei sub 70 mg/dl) pot conduce la agravarea retinopatiei. Cu cât vechimea diabetului este mai mare, cu atât riscul de apariție a retinopatiei este mai mare. Fumatul și lipsa activității fizice asociată obezității cresc riscul complicațiilor oculare.

Factorii de risc care agravează progresia retinopatiei diabetice sunt: hipertensiunea arterială, dislipidemia (valori crescute ale colesterolului și trigliceridelor din sânge), afectarea renală (nefropatia).

Diversele modificări hormonale care apar în sarcină sau pubertate pot influența riscul afectării oculare. Sarcina poate duce la apariția sau agravarea retinopatiei, în funcție de valorile glicemice și de afectarea retinei la debutul gravidității. ” Sarcina poate duce la apariția sau agravarea retinopatiei, în funcție de echilibrul diabetului pe perioada sarcinii și de afectarea retinei la debutul gravidității. ”Tânăra cu diabet preexistent, fie diabet zaharat tip 1, fie diabet zaharat tip 2, trebuie să planifice sarcina din timp și să fie monitorizată de medicul diabetolog și oftalmolog anterior sarcinii,, apoi la fiecare trimestru al sarcinii. În mod deosebit, diabetul gestațional apare la femei însărcinate care nu au diabet anterior sarcinii și care fac glicemii anormale (crescute) în timpul sarcinii. Aceste femei nu au risc de retinopatie diabetică, deci controlul oftalmologic nu este obligatoriu pentru depistarea retinopatiei diabetice, dar au risc crescut de diabet în următorii ani”, afirmă dr. Vlăiculescu.

2 Replies to “Retinopatia diabetică: când trebuie efectuat primul control oftalmologic”

Comments are closed.

scroll to top