Metode simple de prevenire a retinopatiei diabetice

retinopatie.jpg

Retinopatia diabetică este cea mai des întâlnită complicație oculară a diabetului și principala cauză de orbire.

Un management corect al diabetului poate preveni pierderea vederii. Retinopatia diabetica apare din cauza afectării vaselor de sânge de la nivelul retinei. Dacă nu este depistată la timp și tratată corespunzător, poate duce la pierderea definitivă a vederii.

Boala ar putea să nu prezinte simptome în stadii timpurii, deci dacă aveți diabet trebuie să efectuați anual un examen ocular complet. Simptomele care ar putea indica progresia bolii sunt: vedere încețoșată, halou în jurul luminilor, pierderea vederii centrale și a vederii culorilor, apariţia unor puncte negre care plutesc în câmpul vizual. Orice persoană cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2, ori femeia care a avut diabet gestational (în timpul sarcinii) poate dezvolta retinopatie diabetica. Riscul crește direct proporțional cu durata diabetului, mai ales dacă glicemia, tensiunea arteriala sau colesterolul sunt greu de controlat.

Stil de viață

Puteți preveni apariția retinopatiei diabetice prin câțiva pași simpli:

∙ mâncați sănătos și faceți sport zilnic- pot ajuta la controlul tensiunii, glicemiei și colesterolului, ceea ce reduce riscul de apariție a retinopatiei diabetice.

∙ renunțați la fumat sau nu începeți să fumați- acest obicei crește riscul de apariție a numeroase complicații ale diabetului, inclusiv retinopatia.

∙ dacă aveți diabet, efectuați anual un examen complet de ochi – poate ajuta la depistarea din timp a problemelor de vedere.

∙ respectați recomandările medicului referitor la monitorizarea glicemiei.

∙ dacă observați că apar modificări în vedere la un ochi sau la ambii, mergeți la oftalmolog imediat.

Tratament

Chiar dacă retinopatia diabetică nu se vindecă, anumite tratamente pot preveni pierderea definitivă a vederii. Oftalmologul vă poate recomanda un tratament cu laserul (ce poate micșora vasele de sânge), injecții (ce reduc inflamația) sau chiar intervenții chirurgicale.

Dacă aveți retinopatie diabetică, ”ajutoare” precum ochelari de vedere cu lupă, publicații cu scris mare sau lentile telescopice vă pot ajuta să nu depindeți de ajutorul altcuiva. Cereți o trimitere către medicul specialist.

scroll to top