Cum preveniți edemul macular diabetic?

edemul-macular-diabetic.jpg

Photocredit: gomedii.com

Cum preveniți edemul macular diabetic? Traiul cu diabet presupune o atenție specială pentru evitarea complicațiilor.

Anumite măsuri vă pot ajuta să preveniți complicațile diabetului, precum retinopatia diabetică și edemul macular diabetic. Acestea includ:

 • Verificarea regulată a nivelului zahărului din sânge.
 • Verificarea ochilor de către un specialist în ochi (oftalmolog) cel puțin o dată pe an sau conform recomandărilor medicului dumneavoastră.
 • Programarea unei întâlniri cu medicul la primul semn sau simptom al problemelor din vedere.
 • Creșterea frecvenței controalelor oculare în timpul sarcinii.
 • Întotdeauna urmăriți să mențineți nivelul zahărului din sânge în intervalul normal. Luați medicamentele conform instrucțiunilor medicului, faceți exerciții și mențineți o alimentație sănătoasă.

Din ce cauză apare edemul macular diabetic?

Edemul macular diabetic este o afecțiune a ochilor care poate apărea la persoanele cu diabet, atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2. Edemul macular diabetic contribuie major la mai multe cazuri de orbire.

Retina este situată în spatele ochiului. Centrul retinei, cunoscut sub numele de macula, vă ajută să vă concentrați vederea și să vedeți lucrurile. Creșterea nivelului de zahăr din sânge în diabet pentru o perioadă prelungită dăunează treptat vaselor de sânge de pe tot corpul, inclusiv vaselor de sânge de la nivelul retinei. Aceste vase de sânge se scurg peste retină și provoacă o complicație cunoscută sub numele de retinopatie diabetică. Scurgerea se acumulează în macula, provocând umflarea ei. Starea oculară rezultată este cunoscută sub numele de edem macular diabetic. Verificările periodice ale ochilor joacă un rol important în întârzierea sau prevenirea acestuia.

Factori de risc pentru edemul macular diabetic

Dacă suferiți de diabet, aveți un risc de 10% de a dezvolta edem macular diabetic pe măsură ce trec anii. Următorii factori cresc riscul de afectare a ochilor:

 • Niveluri crescute (sau necontrolate) de zahăr din sânge pentru perioade prelungite
 • Diabet de tip 1 (în timp ce ambele tipuri vă cresc riscul, diabetul de tip 1 vă face mai predispus la apariția afecțiunilor diabetice ale ochilor decât diabetul de tip 2)
 • Niveluri ridicate de colesterol
 • Hipertensiunea arterială
 • Boală renală
 • Sarcina

Care sunt semnele și simptomele edemului macular diabetic?

Simptomele caracteristice ale edemului macular diabetic sunt vederea încețoșată și imaginea distorsionată. Problema poate fi mai pronunțată în centrul vederii. Este posibil să fie prezentă și o dublă viziune și să vedeți culorile decolorate. Dacă nu este tratată, starea poate progresa și este posibil să vă pierdeți definitiv vederea. Pierderea vederii datorată edemului macular este ireversibilă. De îndată ce începeți să aveți probleme de vedere în diabet, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.

scroll to top