Retinopatia Diabetică

retinopatie-diabetica.jpg

Retinopatia diabetică (afectarea ochilor: ochi și retină) este o complicație gravă a diabetului, care apare la 50% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

La capătul arterelor se găsesc capilarele, aceste vase mici care irigă părțile corpului și organele. Compusă din celule vizuale si traversată de o multitudine de vase mici, retina este acea membrană subţire a ochiului care recepţionează impresii luminoase din exterior. Prin intermediul nervului optic, retina le transmite la creier, care le traduce în imagini.

Excesul de zahăr din sânge fragilizează peretele capilarelor, provocând o pierdere de etanșeitate. Urmează ruptura și spargerea vaselor retinei.

Cu timpul, zone întinse ale retinei nu mai sunt oxigenate. Ca răspuns, retina produce noi vase și mai fragile. Fenomenul se amplifică și se extinde la macula (zona din mijlocul retinei) unde este localizat centrul vederii. Macula se îngroaşă, se produce un edem macular (umflarea maculei), care determină o scădere a acuității vizuale, care poate fi foarte importantă și doar parțial reversibilă.

La început, nu sunt simptome …

Dacă unele tulburări oculare pot indica prezența retinopatiei diabetice (litere deformate, dificultăți de trecere de la lumină la întuneric), afecţiunea se instalează adesea fără a da semne de avertizare. Prin urmare, putem avea retinopatie chiar și cu o vedere bună și în absența simptomelor. De aici, importanța monitorizării periodice de către un specialist și depistarea precoce. Dacă afecţiunea este lăsată să se dezvolte, aceasta va afecta în cele din urmă centrul ochiului și retina, creând tulburări grave și iremediabile ale vederii.

În plus, retinopatia accelerează apariția altor boli oculare, cum ar fi glaucomul sau cataracta.

Deşi au apărut soluţii eficiente (inclusiv cu laser) pentru a stopa evoluția bolii și pentru a preveni orbirea, cel mai bun tratament rămâne prevenţia: printr-o verificare regulată a vederii (cel puțin o dată pe an) la un oftalmolog, ţinerea sub control a nivelului glicemiei din sânge şi a tensiunii arteriale, dar și prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

scroll to top