Piciorul diabetic şi afecţiunile sale

piciorul-diabetic.jpg

Piciorul diabetic este caracterizat prin ulcerație sau distrugere a țesutului piciorului, infectat sau nu, din cauza neuropatiei periferice.

Neuropatia periferică este definită ca:

– o pierdere de sensibilitate a picioarelor, cauzată de afectarea nervilor

– o scădere a hidratării naturale a piciorului, care provoacă uscăciune, crăpături și calozităţi

– deformările osoase ale piciorului duc la apariția unor puncte de presiune.

Toate aceste condiții sunt la baza ulcerației piciorului diabetic.

Piciorul diabetic, tratat prost sau neglijat, poate duce la amputare.

Combinația dintre următorii 3 factori conduce, în majoritatea cazurilor, la cangrenă și, eventual, la amputare: ulcerații,circulație sangvină slabă, prezența infecției.

Unii oameni cu diabet zaharat care prezintă ulcerații la picior au, de asemenea, o circulație slabă a sângelui în gambe, ceea ce creează o lipsă de oxigen pentru picior. Această problemă va întârzia vindecarea unei răni și va mări riscul unei infecţii.

Din fericire, tratamentul diabetului a evoluat semnificativ de-a lungul anilor, iar tratamentele actuale permit persoanelor cu diabet zaharat să controleze mai bine boala, făcând din ce în ce mai rare cazurile de amputare.

Prin îngrijirea adecvată a picioarelor se poate evita agravarea problemelor și amputarea.

Organizațiile științifice recomandă ca picioarele persoanelor cu diabet zaharat să fie examinate cel puțin o dată pe an de un medic (sau de mai multe ori pe an în cazul neuropatiei membrelor inferioare).

De asemenea, persoana diabetică trebuie să-și examineze picioarele în fiecare zi (folosind o oglindă sau o altă persoană pentru a vedea bine talpa piciorului) în căutarea unor tăieturi, băşici, echimoze, schimbări de culoare, umflături, răni deschise.

În prezența unor probleme de circulație a sângelui sau a unei pierderi de sensibilitate la membrele inferioare deja existentă, este important să fiți și mai vigilenți.

Sursa: https://www.diabete.qc.ca/fr/comprendre-le-diabete/tout-sur-le-diabete/complications/le-pied-diabetique

scroll to top