Neuropatia diabetică

neuropatie-diabetica.jpg

Support

Neuropatia diabetică (afectarea nervilor) este o patologie ignorată de pacientul diabetic, deoarece se manifestă adesea tăcut. Este una dintre cele mai frecvente complicații cronice ale diabetului, ducând la alte afecțiunii.

Hiperglicemia provoacă în organism  o serie de modificări chimice, care, în cele din urmă, dăunează nervilor. Aceste daune pot varia de la afectarea funcțională (încetinirea conductivităţii electrice) până la deteriorarea structurală a nervului. Leziunile sunt din ce în ce mai dificil reversibile.

Simptomele, care variază în funcție de nervii afectați și de pacienți, se pot manifesta prin tulburări, însoţite sau nu de dureri diverse, și, uneori, nocturne, la nivelul membrelor inferioare (picioare, gambe), sistemului digestiv (diaree, constipație), sistemului urinar (control slab al vezicii urinare și al micţiunii), ritmului cardiac și tensiunii arteriale, cu senzaţii de amețeală la ridicare, prin scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune ortostatică), activităţii sexuale (tulburare de erecție, impotență) etc.

Dispariția reflexelor poate fi, de asemenea, un semn al neuropatiei. Dar prezența și evoluția bolii pot fi tăcute, deoarece particularitatea neuropatiei diabetice este aceea că perturbă considerabil sensibilitatea la durere. La unele persoane, neuropatia provoacă dureri teribile la contactul cu o simplă haină. Altele, din contră, pot să nu simtă nicio durere de la o rană la picior sau abia pot percepe transpirația și bătăile rapide ale inimii (in timpul unei crize de hipoglicemie, de exemplu).

Dacă apar unul sau mai multe dintre aceste semne sau simptome, discutați cu medicul dumneavoastră. Semnalaţi acestuia orice deficit senzorial, chiar dacă simptomele par să se estompeze în timp!

Echilibrul glicemic previne neuropatia iar, cu ajutorul lui, dacă aceasta este deja instalată, poate fi stabilizată sau chiar corectată.

scroll to top