Neuropatia diabetică: statistici îngrijorătoare

neuropatie.jpg

Peste 60% din persoanele cu diabet dezvoltă neuropatia diabetică, iar circa 7% ajung nu doar la picior diabetic, ci la amputaţii ale membrelor inferioare, a atras atenția Augustus Costache, reprezentant al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în deschiderea celei de a VI-a ediţii a Congresului de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic.

Diabetul şi complicaţiile sale reprezintă una din principalele priorităţi ale sănătăţii publice. Se estimează că în România există aproximativ 1,5 milioane de persoane cu diabet. Dintre acestea, 823.000 sunt cuprinse în Programul naţional de diabet zaharat derulat de CNAS, iar restul sunt în diverse alte situaţii (stadiu incipient care nu necesită medicaţie, boală nedepistată sau neîngrijită medical, etc).

”Numărul beneficiarilor programului s-a dublat în doar zece ani, iar bugetul alocat anual s-a mărit de aproape cinci ori în acelaşi interval de timp, depăşind în anul 2018 suma de 1 miliard de lei. Acest program este cel mai mare din cele 14 programe naţionale derulate de CNAS din punct de vedere al numărului de pacienţi, şi al doilea ca nivel de finanţare după cel oncologic. Peste 20% din totalul fondurilor alocate programelor naţionale curative se îndreaptă spre acest program. De-a lungul timpului, programul a fost permanent îmbunătăţit pentru a răspunde cât mai bine necesităţilor medicale ale pacienţilor. Recent au fost introduse tehnologii de ultimă generaţie de monitorizare electronică a nivelului glicemiei şi de reglare automatizată a acestui nivel”, a declarat Augustus Costache.

One Reply to “Neuropatia diabetică: statistici îngrijorătoare”

Comments are closed.

scroll to top