Neuropatie diabetică: 10 pași pentru picioare sănătoase

neuropatie-diabetica.jpg

Deteriorarea nervoasă, numită neuropatie, este o complicație des întâlnită atât în diabetul de tip 1, cât și în diabetul de tip 2. Periferic înseamnă că sunt afectați nervii de la nivelul picioarelor și mâinilor.

Neuropatia diabetică periferică se poate manifesta prin furnicături, senzații de arsură, înțepături sau chiar amorțire la nivelul membrului afectat. Dacă sunteți supraponderal sau aveți hipertensiune arterială, niveluri crescute de trigliceride ori acumulări de plăci în artere, riscul de aparție a neuropatiei crește foarte mult.

Control

Nivelul crescut al glicemiei pentru o perioadă lungă deteriorează nervii și vasele mici de sânge care îi susțin. Când nivelul glicemiei se menține în limitele normale, riscul de complicații, precum neuropatia, scade sau chiar dispare. Urmați instrucțiunile medicului referitor la modalitatea de administrare a medicamentelor sau insulinei, dar și alte măsuri care vă ajută să țineți sub control glicemia.

Exerciții

Activitatea fizică de intensitate moderată poate întârzia apariția problemelor și chiar reduce simptomele. În plus, ajută la menținerea echilibrului și a puterii, deci aveți un risc mai mic de a cădea. Adulții nu ar trebui să sară peste exerciții mai mult de două zile la rând – perioada ideală de activitate fizică ar trebui să fie de cel puțin 150 de minute pe săptămână. Plimbările în pas alert reprezintă un început bun, mai ales dacă nu faceți efort în mod constant.

Renunțați la fumat

Acest obicei este asociat cu scăderea nivelului de oxigen din sânge, ceea ce înseamnă că țesuturile (în special vasele de sânge și nervii) nu mai primesc suficient oxgen. Fumatul produce și radicali liberi care pot deteriora celulele și îngreuna controlul glicemiei, cauzând inflamații. Toate acestea pot conduce la neuropatia diabetică periferică sau o pot înrăutăți.

Alimentație sănătoasă

Fructele, legumele, cerealele integrale, lactatele degresate, proteinele slabe, peștele și alimentele bogate în fibre și cu puțină sare- toate sunt foarte bune pentru alimentație, indiferent dacă aveți diabet sau nu. O nutriție bună vă ajută la menținerea puterii și a forței de muncă. Mâncatul corect este important pentru managementul greutății și al glicemiei.

Vitaminele D și B12

Persoanele care nu au aceste vitamine sunt expuse la apariția neuropatiei diabetice periferice. Lumina soarelui este o sursă excelentă de vitamina D, dar și brânza, gălbenușurile de ou, ciupercile, peștele gras, precum tonul, somonul și macroul sau scrumbia. Peștele și carnea roșie conțin vitamin B12. Unele alimente, precum sucul de portocale, laptele de soia și cerealele, pot avea adaosuri din aceste vitamine. Suplimentele de vitamina D par să amelioreze simptomele neuropatiei diabetice periferice, însă cele de vitamina B12 nu par a avea vreun efect.

Medicația

Medicamentele fără prescripție (precum ibuprofenul) nu funcționează, de obicei, în cazul neuropatiei diabetice periferice. Dar unele medicamente recomandate de doctor, care tratează depresia și crizele, pot ameliora durerea. Discutați cu medicul despre ce medicamente ar trebui să luați.

Capsaicina

Este substanța care imprimă gustul iute, arzător al ardeiului. Puteți să o folosiți în creme, alifii sau în comprese: substanța activă acționează asupra terminațiilor nervoase, iar acestea nu mai transmit durerea. Un studiu a arătat că persoanele care au utilizat o compresă cu capsaicină o singură dată, timp de 60 de minute, nu au mai simțit dureri pentru o perioadă de până la 12 săptămâni. Totuși, trebuie să aveți grijă, deoarece s-ar putea să resimțiți usturimi pe piele.

Acupunctura, relaxare și meditație

Unele studii spun că acupunctura are impact mai eficient asupra neuropatiei diabetice și cu mai puține efecte secundare decât medicația. Însă trebuie să vă asigurați că persoana la care mergeți este specializată în domeniu.

De asemenea, practici precum yoga, masaj, exerciții de respirație profundă, tai chi, și chiar hipnoza pot ajuta la scăderea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a altor parametri care induc durerea cronică din neuropatia diabetică.

Uleiuri esențiale

Extractele din diferite plante (rozmarin, lavandă, eucalipt, mușețel și mentă) pot fi folosite ca soluție pentru masaj direct pe piele sau ca aromaterapie. În afară de ameliorarea durerii, uleiurile esențiale eliberează organismul de stresul care vine la pachet cu durerea. Însă aveți grijă: când aplicați uleiurile direct pe piele, probabil ar trebui amestecate cu alte substanțe pentru a se dilua. Întrebați specialistul care vi le recomandă.

Aveți grijă de picioare

De cele mai multe ori, din cauza deteriorării nervoase nu mai băgați în seamă eventualele răni care pot apărea la nivelul picioarelor. Deci încercați să evitați astfel de probleme. Nu mergeți desculț, purtați încălțăminte care să vi se potrivească, luați în fiecare zi o pereche nouă de șosete (obligatoriu de bumbac), etc. De asemenea, în fiecare seara inspectați-vă picioarele de crăpături, bătături, bășici etc. Mergeți la podiatru cel puțin o dată pe an.

scroll to top