Un nou studiu arată că apneea severă de somn este un factor de risc pentru retinopatia diabetică, boală care poate duce la pierderea vederii.
Lipsa de control al diabetului are ca rezultat deteriorarea vaselor mici de sânge din ochi și apare, astfel, retinopatia diabetică. În unele cazuri, se poate instala edemul macular (inflamație la nivelul venelor de sânge din spatele retinei, care împiedică vederea clară).
Un nou studiu pe 51 de pacienți a dezvăluit că cei cu edem macular au un risc cu 80,6% mai mare de apnee severă de somn față de cei fără această afecțiune a ochilor, la care riscul de apnee este de doar 45,5%. Cu cât mai severă este apneea de somn, cu atât mai sever este și edemul macular.
Intervenții timpurii
Cercetătorii au mai descoperit că apneea severă de somn era mai des întâlnită la pacienții care necesită tratament îndelungat pentru edemul macular. Potrivit studiului, acești pacienți necesită cel puțin trei tratamente medicale sau cu laser. ”Bazându-ne pe aceste rezultate, sperăm că medicii vor trata cu mai mare atenție apneea de somn ca pe un factor de risc al edemului macular diabetic. Aceasta ar permite intervenții medicale cât mai de timpuriu, astfel încât persoanele afectate să-și păstreze vederea pentru o periodă mai îndelungată”, a explicat dr. Juifan Chiang, liderul echipei de cercetători.
Persoanele cu apnee de somn se confruntă cu opriri repetate ale respirației pe timpul nopții, ceea ce provoacă scăderea oxigenării sângelui. Nivelul scăzut de oxigen din sânge poate declanșa modificări la nivelul organismului care rezultă în deteriorarea vaselor de sânge – ceea ce înseamnă că persoanele cu apnee de somn au un risc mai mare de hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular- cerebral și diabet de tip 2.