Depresia, anxietatea și stresul agravează diabetul- măsuri imediate

depresia-anxietatea-și-stresul-vs-diabet.png

Depresia poate influența negativ modul în care facem față diabetului, iar atunci crește riscul de complicații, precum boli cardiovasculare sau neuropatie.

Problemele de sănătate mentală își pun amprenta pe extrem de multe aspecte ale vieții fiecăruia: de la cum gândim și simțim, la cum facem față stresului, cum ne raportăm la ceilalți și cum facem diferite alegeri. Clar o astfel de problemă de sănătate ar reprezenta o provocare majoră pentru orice persoană cu diabet.

Gândurile, sentimentele, credințele și atitudinea pot afecta sănătatea organismului. Problemele de sănătate mentală netratate pot agrava diabetul, iar un management prost al diabetului poate înrăutăți sănătatea mentală. Din fericire, dacă una se îmbunătățește, la fel și cealaltă.

Depresia, mai mult decât o proastă dispoziție

Depresia este o condiție medicală ce provoacă sentimente de tristețe și, adesea, pierderea interesului pentru activități care altădată ne făceau plăcere. Poate influența negativ modul în care funcționăm acasă sau la serviciu, inclusiv modul în care facem față diabetului, iar atunci crește riscul de complicații precum boli cardiovasculare sau neuropatie.

Persoanele cu diabet sunt de 2-3 ori mai expuse riscului de depresie decât persoanele fără diabet. Numai între 25% și 50% dintre diabeticii cu depresie sunt diagnosticați și tratați. Tratamentul (medicamente și terapie) este, de obicei, foarte eficient, iar în lipsa lui, depresia se agravează.

Simptomele depresiei pot fi ușoare până la severe și includ: sentimente de tristețe sau deznădejde, pierderea interesului pentru activități favorite, mâncat în exces au pierderea apetitului, imposibilitatea de a dormi sau, dimpotrivă, imposibilitatea de a sta treaz, probleme în concentrare și luarea deciziilor, oboseală pronunțată, iritabilitate, anxietate, apariția de dureri de cap, crampe sau probleme digestive, idei suicidare.

Dacă resimțiți o parte din aceste simptome, discutați cu medicul imediat. Cu cât este tratată mai repede, cu atât depresia nu își pune amprenta asupra calității vieții.

Stresul și anxietatea

Stresul este parte din cotidian, de la ambuteiajele în trafic, solicitările familiei și până la îngrijirea zilnică a diabetului. Putem resimți stresul ca pe o emoție (teamă sau furie), ca pe o reacție fizică (transpirație, puls rapid) sau toate la un loc.

Stresul nu permite îngrijirea proprie adecvată. La o persoană cu diabet, stresul afectează nivelul glicemei- hormonul stresului provoacă variații impredictibile ale glicemiei, iar stresul provocat de o traumă sau de o altă boală duce la creșterea glicemiei. Stresul pe o perioadă lungă de timp poate duce la apariția altor probleme de sănătate sau înrăutățirea lor.

Anxietatea – sentimente de îngrijorare, teamă sau că suntem ”pe marginea prăpastiei”- este modul în care mintea și organismul reacționează la stres. Persoanele cu diabet au un risc de apariție a anxietății, la un moment dat în viață, cu 20% mai mare decât cele fără diabet. O afecțiune pe termne lung, cum este diabetul, poate fi o sursă majoră de anxietate pentru unii. Studiile arată că terapia funcționează mai bine decât medicamentele în cazul anxietății, dar în unele cazuri este nevoie de ambele. Puteți scădea nivelul de stres și anxietate prin:

  • activitate fizică: chiar și o plimbare scurtă poate avea efect calmant, iar efectul durează câteva ore
  • exerciții de relaxare (meditații sau yoga)
  • discutați cu un prieten care vă înțelege (nu cu unul care vă cauzează un stress suplimentar)
  • alocați timp pentru propria persoană, faceți o pauză de la activitățile zilnice: mergeți în parc, citiți o carte- orice vă încarcă bateriile
  • limitați consumul de alcool și cofeină, adoptați o dietă sănătoasă și dormiți cât are organismul nevoie.

Anxietatea poate fi resimțită ca o hipoglicemie, dar și viceversa este valabilă- poate fi greu de distins între cele și de tratat adecvat. Dacă vă simțiți anxios, testați-vă glicemia și tratați-o dacă este scăzută. Cereți ajutor: terapia anxietății vă poate ajuta și să țineți diabetul sub controlul.

Distresul diabetic

Uneori s-ar putea să vi se pară că diabetul vă controlează viața și să vă simțiți descurajat, îngrijorat, trustrat sau sătul de boală. Toate aceste sentimente, cunoscute sub denumirea de distres diabetic, vă pot împinge către obiceiuri nesănătoase, vă pot determina să nu mai verificați glicemia, chiar să nu vă mai duceți la medic. Se întâmplă la foarte multe persoane cu diabet, de multe ori după mulți ani de trai cu această boală. Un studiu arată că, în oricare perioadă de 18 luni, între 33% și 50% dintre persoanele cu diabet se confruntă cu acest distres, care se resimte ca depresia sau anxietatea, dar nu poate fi tratat la fel de eficient cu medicamente. Însă există câteva abordări care au dat roade:

  • mergeți la un endocrinolog – este mult mai probabil să știe mai multe despre provocările diabetului decât medicul de familie
  • cereți trimitere către un consilier de sănătate mentală specializat în afecțiuni cronice
  • programați-vă la un educator în diabet
  • concentrați-vă pe unul sau două obiective minore în managementul diabetului în loc să lucrați pe toate fronturile în același timp
  • alăturați-vă unui grup de suport sau unei asociații de pacienți cu diabet.
scroll to top