Vara, pericol în diabet: iată ce efect are canicula asupra glicemiei

caldura-diabet.jpg

Întrucât se anunță un nou val de caniculă, specialiștii atrag atenția persoanelor cu diabet că gradele crescute din termometru pot afecta nivelul glicemiei.

Canicula și activitatea fizică moderată spre intensă vă fac să transpirați destul de mult, iar în cazul diabeticilor aceasta poate duce la deshidratare, în consecință la creșterea nivelului glicemiei. Atât persoanele cu diabet de tip 1, cât și persoanele cu diabet de tip 2 resimt căldura mult mai puternic decât persoanele fără diabet. Iată motivele:

  • anumite complicații ale diabetului, precum deterioarea vaselor de sânge și a celulelor nervoase, pot afecta glandele sudoripare, astfel încât organismul nu se mai poate răcori eficient. Drept consecință, pot apărea extenuarea și accidentul vascular- cerebral provocate de căldură, ambele fiind considerate urgențe medicale.
  • persoanele cu diabet se deshidratează (pierd prea multă apă din corp) mai repede când afară este foarte cald. Dacă nu beți suficiente lichide glicemia poate crește, ceea ce duce la o urinare mai frecventă, cauzând deshidratarea.
  • temperaturile rdicate pot modifica modul în care organismul folosește insulina. S-ar putea să fie nevoie să testați glicemia mai des și să ajustați cantitatea de insulină și necesarul de alimente/băuturi.

Canicula și diabetul: Chiar dacă nu pare foarte cald afară, combinația între căldură și umiditate (umezeala din aer) poate fi periculoasă. Când transpirația se evaporă de pe piele, îndepărtează căldura și vă răcorește. Este greu, însă, să vă răcoriți când umiditatea este crescută, deoarece transpirația nu se mai evaporă la fel de eficient.

Cum vă răcoriți

  • beți suficientă apă, chiar dacă nu vă este sete, pentru a vă menține hidratați
  • evitați alcoolul și băuturile cu cofeină (cafea și băuturi energizante)- pot duce la pierderea apei din organism și creșterea glicemiei
  • verificați nivelul glicemiei înainte, în timpul și după efectuarea unei activități fizice. S-ar putea să trebuiască să ajustați doza de insulină – cereți ajutorul doctorului dacă nu știți cum.
  • purtați haine lejere, ușoare, deshise la culoare
  • folosiți cremă de protecție solară și purtați pălărie ori de câte ori ieșiți din casă pe timpul zilei. Arsura solară poate crește nivelul zahărului din sânge.
  • Nu mergeți desculț- protejați-vă picioarele în permanență
  • Dacă vă este foarte cald, încercați să vă răcoriți cu ajutorul aerului condiționat (un simplu ventilator nu este suficient)
  • activitatea fizică este, de obicei, asociată cu reducerea nevoii de insulină- însă aceasta crește riscul de hipoglicemie. Când afară este foarte cald, persoanele cu diabet au un risc crescut atât de hipoglicemie, cât și de hiperglicemie.
scroll to top