Luați măsuri de tineri pentru a evita pierderea memoriei la bătrânețe

memorie-diabet-tineri.jpg

Diabetul de tip 2 poate duce la pierderi de memorie și fluență verbală la persoanele în vârstă, însă nu este asociat direct cu declinul cognitiv.

Rezultatele unui nou studiu, realizat pe mai mult de 700 de persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 90 de ani, au accentuat nevoia de modificări ale stilului de viață efectuate din timp, astfel încât să poată fi prevenite problemele neurologice la bolnavii cu diabet de tip 2. Studii anterioare scoseseră la lumină dovezi care sugerau că demența este asociată cu diabetul de tip 2.

La studiul actual au participat 348 persoane cu diabet de tip 2 și 357 fără. Fiecare a fost supus unui RMN care a analizat funcțiile creierului și eventuale modificări la nivelul țesutului cerebral. În interpretarea datelor au fost luate în calcul și: vârsta, genul, educația și factorii de risc vasculari (precum fumatul), infarcturi miocardice anterioare, accidente vascular- cerebrale, hipertensiunea arterială, nivelul crescut de colesterol și indicele de masă corporală (IMC). Cercetătorii au descoperit că atrofia neuronală- adică o pierdere a neuronilor și a conexiunilor dintre aceștia- începuse deja. Totuși, în timp ce memoria verbală și fluența verbală erau mai predispuse la deterioare în cazul persoanelor cu diabet de tip 2, nu s-a depistat nicio diferență în atrofie neuronală între persoanele cu diabet și cele fără pe durata studiului.

”În comunitățile în care locuiesc vârstnici, diabetul de tip 2 este asociat cu un declin al memoriei verbale și fluenței pe o durată de aproximativ 5 ani, dar impactul diabetului asupra atrofiei neuronale pot începe mult mai devreme. În acest caz, intervențiile farmacologice și asupra stilului de viață trebuie să înceapă înainte ca aceste persoane să îmbătrânească”, au notat autorii studiului.

scroll to top