Iritabilitatea, semnal de alarmă în diabet

dr.-Sorin-Pletea-diabet.jpg

Unul dintre simptomele cele mai des întâlnite ale tulburărilor psihice la persoanele cu diabet este iritabilitatea.

Tulburările psihice care apar la o persoană cu diabet sunt extrem de frecvente, apoape la fel de frecvente ca și complicațiile cardiovasculare, oftalmologice sau nefrologice. La nivel internațional, se estimează că tulburările despresive sunt de două ori mai frecvente la persoanele cu diabet, față de populația generală, unde doar o persoană din cinci suferă sau va suferi de o astfel de tulburare.

Tulburările de sănătate mintală apar, la persoanele cu diabet, din cauza microangiopatiei (boală a sistemului vascular). ”Din cauza modificărilor vasculare cerebrale încep să se manifeste tulburări anxioase, tulburări depresive și, mai rar, psihoze. Diabetul este unul dintre factorii de risc cunoscuți pentru apariția demențelor”, atrage atenția dr. Sorin Pletea, medic primar psihiatrie, șef Secția 14 Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. dr. Alexandru Obregia”.

De la prevenție la tratament

Aceste complicații psihiatrice pot fi prevenite prin diagnosticarea și tratarea corectă a diabetului. Însă, dacă s-au instalat, ele trebuie identificate rapid și tratate. Unul dintre simptomele cele mai des întâlnite ale tulburărilor psihice la persoanele cu diabet este iritabilitatea (bolnavul se ceartă în permanență cu cei din jur). De asemenea, dacă persoana cu diabet nu poate dormi, are insomnii pentru o perioadă lungă, atunci medicul diabetolog sau medicul de familie ar trebui să-i recomande un consult psihiatric.

scroll to top