Relația diabet – cancer pancreatic este una bidirecțională

dr-Vasile-Balaban-cancerul-pancreatic.jpg

Diabetul zaharat îndelungat constituie factor de risc pentru apariția cancerului, iar tulburările de glicoreglare nou apărute pot fi un indicator pentru cancerul pancreatic.

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai letale malignități la nivel global, cu o rată de supraviețuire medie la 5 ani care până nu demult era exprimată printr-o singură cifră; cele mai recente date ale American Cancer Society arată că rata de supraviețuire la 5 ani a crescut la 10% în SUA. Pentru Europa, statisticile arată că în timp ce mortalitatea prin toate celelalte tipuri de cancer (cu excepția cancerului pulmonar la femei) este în scădere, rata de deces prin cancer pancreatic este în creștere. La nivel european este a patra cea mai frecventă cauză de deces prin cancer.

”Alarmant este că, prin comparație cu celelalte neoplazii digestive, prognosticul în cancerul de pancreas a rămas aproape neschimbat de cinci decenii. Acest lucru se datorează diagnosticării frecvente în stadii tardive, lipsei unor strategii de screening și eficienței limitate a chimioterapiei”, atrage atenția asist. univ. dr. Daniel Vasile Balaban, medic specialist gastroenterologie, doctor în medicină, Ambulatoriul integrat al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” (SUUMC).

Diagnostic tradiv

Potrivit medicului, diagnosticul tardiv este consecința absenței simptomelor și biomarkerilor în stadii precoce, precum și biologiei tumorale agresive, care determină metastazare rapidă, chiar și în cazul leziunilor de mici dimensiuni. Semnele și simptomele care pot apărea în cancerul pancreatic sunt: durere abdominală persistentă, uneori cu iradiere posterioară, scădere ponderală, steatoree, icter sclero-tegumentar. Diabetul zaharat nou instalat (neasociat cu creștere în greutate) sau agravarea unui diabet preexistent pot semnala o neoplazie pancreatică. În fapt, relația diabet – cancer pancreatic este una bidirecțională: diabetul zaharat îndelungat constituie factor de risc pentru apariția cancerului, iar tulburările de glicoreglare nou apărute pot fi un indicator pentru cancerul de pancreas; pornind de la faptul că hiperglicemia poate precede cu până la 36 luni diagnosticarea unei neoplazii pancreatice, s-au dezvoltat modele pentru stratificarea riscului pacienților cu diabet zaharat nou-instalat, care ar putea beneficia de screening.

Majoritatea cazurilor de cancer de pancreas sunt sporadice, doar 10% sunt asociate unor sindroame genetice (sindrom Peutz-Jeghers, pancreatita ereditară, cancer de sân sau ovarian ereditar – asociat cu mutații BRCA1/2, sindromul FAMMM – familial atypical multiple mole melanoma, cancerul colorectal ereditar nonpolipozic – HNPCC). Factorii asociați cu un risc crescut de cancer pancreatic sunt vârsta înaintată, sexul masculin, fumatul, consumul de alcool, obezitatea și anumite obiceiuri de dietă (consumul de carne roșie, procesată).

Teste necesare

Diagnosticul are la bază imagistica de înaltă rezoluție (CT, IRM) cu protocol dedicat pentru pancreas. ”Ecoendoscopia cu puncție fin aspirativă este indicată pentru tipizarea histopatologică a tumorii. Majoritatea tumorilor exocrine pancreatice (95%) se dezvoltă de la nivelul epiteliului ductal – adenocarcinom ductal. Având în vedere carrefour-ul vascular în care este localizat pancreasul și importanța raportului unei tumori cu aceste axe vasculare în aprecierea rezecabilității, deciziile privind managementul diagnostic și terapeutic se recomandă a fi luate într-o echipă multidisciplinară în centre cu experiență. În ceea ce privește tratamentul, chirurgia curativă este indicată în doar 15-20% din cazuri (diagnosticate în stadiul rezecabil), iar chimioterapia are eficiență limitată. În fapt, cancerul pancreatic este considerat chimio-rezistent din cauza unei strome fibroase dense care acționează ca un scut ce <protejează> tumora, precum și a micromediului tumoral imunosupresor care inhibă apărarea imună anti-tumorală a gazdei”, explică asist. univ. dr. Balaban. Programări şi informaţii  – la telefon 031.94.58 (luni – vineri, între orele 07:30 si 18:30).

scroll to top