Profilul genetic al unor femei poate indica riscul de diabet de tip 2

profil-genetic-diabet-de-tip-2.jpg

Femeile care dezvoltă diabet de tip 2 după diabetul gestațional par a avea un anumit profil genetic, sugerează o analiză a Institului Național de Sănătate din America.

Rezultatele oferă o nouă perspectivă asupra factorilor genetici care stau la baza diabetului de tip 2 și permit elaborarea de strategii pentru reducerea riscului la femeile cu diabet gestațional.

”Studiul nostru sugerează că o dietă sănătoasă poate reduce riscul printre femeile care au avut diabet gestațional și care sunt genetic predispuse la apariția diabetului de tip 2”, a explicat dr. Cuilin Zhang, autor senior al studiului.

Diabetul gestațional (glicemie mare în timpul sarcinii) crește riscul de complicații pentru mamă și copil. De cele mai nulte ori, afecțiunea dispare de la sine după naștere, însă aproape jumătate dintre femeile cu diabet gestațional vor dezvolta diabet de tip 2 la un moment dat. Diabetul de tip 2 crește riscul de boli cardiovasculare, boli renale și alte probleme de sănătate. Cu toate acestea, s-au făcut foarte puține studii pe influența factorilor genetici asupra riscului de diabet de tip 2 după diabetul gestațional.

În acest studiu, cercetătorii au analizat datele a 2.434 femei cu diabet gestațional, dintre care 601 au dezvoltat un diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Studii anterioare au asociat variații ale anumitor gene (numite polimorfisme uninucleotidice) cu un risc mai mare de diabet de tip 2. În studiul curent, cercetătorii au verificat, în analizele genetice ale celor 2.434 de femei, prezența a 59 de variații genetice considerate ca cel mai frecvent întâlnite la persoanele cu diabet de tip 2. Potrivit rezultatelor, femeile care aveau un procent mai mare de variații genetice aveau un risc cu 19% mai mare de apariție a diabetului de tip 2, față de femeile cu puține variații genetice.

Cercetătorii au mai clasificat dieta femeilor în funcție de proporția alimentelor sănătoase. În grupul femeilor cu dietă mai sănătoasă, riscul asociat cu variațiile genetice era mai mic decât al celorlalte femei, însă diferențele nu erau semnificative.

scroll to top