Monitorizarea glicemiei: greșeli de evitat

glicemie-testare-greseli.jpg

Când vă luptați cu diabetul, este obligatoriu să învățați cum să monitorizați eficient glicemia.

De exemplu, un studiu efectuat pe 5.000 de persoane a arătat că monitorizarea regulată a permis un control mai bun al glicemiei, chiar și la persoanele care nu luau antidiabetice. În plus, riscul de boli renale, accident vascular- cerebral și deces din cauza diabetului s-a redus cu aproape o treime. Evident, acuratețea moitorizării depinde de acuratețea testării în sine și de cât de bine înțelegeți cifrele diabetului.

Testare numai din vârful degetului

Cea mai mare greșeală pe care o fac multe persoane cu diabet este să se înțepe în vârful degetului, acolo unde sunt localizați nervii. Este zona cea mai sensibilă, iar înțepătura vă va durea. Soluția: lipiți palmele și degetele și testați de-a lungul zonei care a rămas vizibilă, înțepătura va fi mai ușor de suportat.

Curățarea incorectă a degetelor

Nu folosiți alcool pentru curățarea degetelor pentru că s-ar putea să vă usture. Altă greșeală pe care o fac unele persoane este să-și lingă degetele pentru a scoate banda de test și să nu-și curețe degetele. Orice atingeți rămâne pe degete și, cel mai probabil, va ajunge și pe banda de testare. Dacă, de exemplu, ați mâncat o portocală, veți testa sucul acesteia, nu sângele.

Un studiu din 2011 a descoperit că testarea de pe degete nespălate în prealabil înregistra o diferență de 10% în nivelul glicemiei între prima și a doua picătură de sânge, iar eroarea era amplificată dacă ați atins fructe anterior. Pentru o acuratețe mai bună a testării, spălați mâinile cu apă și săpun și ștergeți-le bine înainte de testare.

Folosirea aceluiași deget de fiecare dată

Unele persoane folosesc același deget și aceeași zonă din deget pentru fiecare înțepătură, însă soluția este să folosiți alt deget de fiecare dată când vă testați glicemia. Schimbarea degetelor permite zonelor deja înțepate să se vindece și vă ajută să preveniți durerea care apare la înțepături repetate. Dacă rezultatele glicemiei sunt, în general, consistente, puteți încerca să vă luați sânge și din altă parte a mâinii, de exemplu din palmă.

Folosirea incorectă a lanțetelor și a benzilor de testare

Pentru mai puțină durere și rezultate mai concludente, aveți nevoie de instrumentele potrivite pentru testare: lanțete, un glucometru eficient și benzi de testare potrivite. Dacă nu aveți grijă la aceste aspecte, s-ar putea să regretați. Lanțetele sunt ascuțite la început, însă se tocesc și înțepătura va fi dureroasă dacă le refolosiți. De asemenea, dacă folosiți benzi de testare expirate sau depozitate incorect puteți obține rezultate neconcludente.

Soluția: folosiți lanțete noi, asigurați- vă că benzile de testare sunt depozitate corespunzător și verificați data de expirare a acestora înainte de a le folosi.

Cum funcționează glucometrul

Aparatele din ziua de azi sunt mult mai sofisticate în ceea ce privește acuratețea, însă mult mai ușor de folosit. Totuși, trebuie să verificați acuratețea glucometrului periodic – și să respectați instrucțiunile producătorului în acest proces. De asemenea, trebuie să cunoașteți reglajele fine și ce înseamnă mesajele de eroare, dacă acestea apar. Soluția: dacă aveți confuzii privind glucometrul, întrebați medicul specialist sau farmacistul.

Testare prea repede după masă

Să cunoașteți momentul exact când trebuie să vă testai și de ce este această informație importantă sunt aspecte esențiale în obținerea unui control mai bun al diaetului. Adesea, persoanele cu diabet testează glicemia la jumătate de oră- o oră după masă mult prea repede, potrivit experților, ceea ce poate indica o glicemie prea mare. Soluția: testați glicemia pe nemâncate și înainte de fiecare masă. Așteptați două ore după masă pentru rezultate optime.

Numeroase testări

Dacă nu cunoașteți semnificația rezultatelor, s-ar putea să irosiți benzile de testare . Probabil vi s-a recomandat să vă testați o dată dimineața, înainte și după masă, și apoi înainte de culcare- momente bune, de altfel, pentru monitorizarea glicemiei, atâta timp cât înțelegeți rezultatele și de ce trebuie să faceți aceste analize. De exemplu, glicemiile înregistrate înainte de culcare și dimineața sunt similare, dar trebuie să  știți de ce și cum, astfel încât să ajustați corespunzător medicația, la nevoie. Soluția: vorbiți cu medicul specialist să vă instruiască privind glicemia și gândiți-vă la testările repetate mai degrabă ca la o modalitate de a descoperi cum răspunde organismul la medicație, dietă, activitate fizică și somn decât ca la o rutină pe care sunteți obligați să o respectați.

scroll to top