Risc crescut de diabet de tip 2 pentru femeile care lucrează peste program

femei-diabet.jpg

Un studiu canadian derulat pe o perioadă de 12 ani pe mai mult de 7.000 de femei cu vârsta între 35 și 74 de ani atrage atenția că persoanele de sex feminin care muncesc mai mult de 45 de ore pe săptămână sunt mult mai predispuse la apariția diabetului de tip 2 comparativ cu cele care au un program normal.

Nu este primul studiu care asociază munca peste program cu apariția diferitelor afecțiuni, însă studiile anterioare s-au axat mai mult pe sănătatea bărbaților. În cadrul cercetării, participanții au fost împărțiți în diferite grupuri, în funcție de numărul de ore muncite într-o săptămână. De asemenea, au fost luați în calcul și alți factori care ar putea influența starea de sănătate, precum vârsta, sexul, tipul de muncă prestată, statutul marital, existența copiilor, etnia, starea de sănătate pe termen lung, stilul de viață și greutatea.

Aproximativ 10% dintre participanți au dezvoltat un diabet de tip 2 în cei 12 ani. În cazul femeilor, riscul de apariție a diabetului de tip 2 a fost cu 63% mai mare pentru cele care au lucrat mai mult de 45 de ore pe săptămână comparativ cu cele care au lucrat 35 sau 40 de ore.

Acest diagnostic a fost destul de des întâlnit la bărbați, persoanele în vârstă și cele obeze. Dar privind cu atenție numărul de ore de muncă, incidența diabetului la bărbați a fost mai săzută la grupul care a muncit ore mai multe.  ”Știm că femeile tind să-și asume mai multe sarcini în familie și mai multe responsabilități în afara locului de muncă, deci putem presupune că munca peste program, adăugată la toate acestea, poate avea efecte negative asupra sănătății”,a spus Mahee Gilbert-Ouimet, autorul studiului.

Rezultatele acestuia ar putea ajuta la depistarea unor modalități de a îmbunătătți stilul de viață pentru persoanele care lucrează în plus. ”Identificarea factorilor de risc modificabili, precum munca peste program,  este extrem de importantă pentru a îmbunătăți prevenția și a crea politici de sănătate coerente, care să permită evitarea a cât mai multor cazuri de diabet și complicații ale acestuia”, a concluzionat autorul studului.

Sursa: https://www.diabetes.co.uk/news/2018/jul/women-working-longer-working-hours-could-be-at-risk-of-type-2-diabetes-96081315.html

scroll to top