Poluarea atmosferică, responsabilă pentru milioane de cazuri de diabet tip 2

poluare-diabet.jpg

Reducerea poluării aerului ar putea scădea numărul persoanelor care dezvoltă diabet de tip 2. Cercetătorii Universității din Washingon au stabilit, cu ajutorul sateliților NASA, că aproape 15.000 de persoane din Marea Britanie se îmbolnăvesc anual de diabet de tip 2 din cauza poluării.

Dieta bogată în alimente procesate și cu mult zahăr și stilul de viață nesănătos sunt, de asemenea, asociate puternic cu apariția acestui tip de diabet. Cercetătorii au afirmat că poluarea atmosferică ar putea fi cauza a cel puțin 1 din 10 cazuri de diabet din Marea Britanie, iar cifra s-ar putea să fie chiar mai mare în orașe poluate masiv, precum Londra. ”În 2016 s-au înregistrat, în Anglia, 14.900 de cazuri de diabet asociate cu poluarea atmosferică, rezultând în 31.800 de ani de viață sănătoasă pierduți”, a  explicat dr. Ziyad Al-Aly, autorul studiului.

Poluarea atmosferică este, în ultimii ani, tot mai puternic asociată cu diabetul de tip 2 și, în timp ce mecanismul acestei asocieri nu este clar, cercetătorii au sugerat că locul în care locuiesc persoanele afectate și venitul acestora nu sunt factori demni de luat în seamă.

Noile rezultate se bazează pe analizele a 1,7 milioane de veterani din SUA pe o perioadă de 8,5 ani. Cercetătorii au utilizat și datele privind monitorizarea aerului înregistrate de sateliții NASA în localitățile în care au trăit sau muncit veteranii.

Rezultatele au fost corelate cu statistici privind poluarea atmosferică din 194 de țări pentru a determina dacă prevalența diabetului de tip 2 crește în zonele cu poluare ridicată. Această analiză a demonstrat că, în 2016, 3,2 milioane de cazuri de diabet de tip 2 (14% din numărul de cazuri noi) au apărut, la nivel global, din cauza poluării. Aproximativ 21% dintre persoanele care locuiau în medii cu o poluare atmosferică de 5- 10 micrograme pe metru cub (ug/mc) au dezvoltat diabet de tip 2. Procentul a crescut la 24% în zone cu poluare de 11,9- 13,6 ug/mc. În Londra și alte orașe britanice, poluarea poate ajunge și până la 60 ug/mc, față de media pe țară de 12.

Sursa: https://www.diabetes.co.uk/news/2018/jul/improving-air-quality-could-reduce-type-2-diabetes-diagnoses,-research-suggests-95995023.html

scroll to top