Prevalența hepatitei C este de 6-12 % la pacienții cu diabet zaharat de tip 2

15-Gabriela-Radulian.png

Diabetul zaharat reprezintă o adevărată pandemie la nivel mondial, iar prevalența, așa cum rezultă din datele studiului Societății Române de Diabet în România, este  de 11,6% .

Elementul comun al diabetului zaharat de tip 2 și al hepatitei C este insulinorezistența, de cele mai multe ori asociind și obezitatea, dar și afectarea metabolică hepatică.

”Din fericire, există medicație adresată comun steatozei hepatice și diabetului zaharat de tip doi.  La persoanele cu diabet zaharat de tip doi, prevalența hepatitei cu virus C variază între 6% și 12%. Dar studiile internaționale arată că 15% – 30% din persoanele infectate cu hepatită C pot dezvolta diabet zaharat de tip doi. Este foarte important screening-ul în toată populația diabetică, nu numai la cei cu diabet zaharat de tip doi, pentru că o intervenție cât mai precoce creează premizele unei evoluții mai favorabile”, a atras atenția prof. dr. Gabriela Radulian, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. C. Paulescu”, în cadrul Mesei rotunde „Misiunea C – Acționăm împreună pentru o Românie fără Hepatită”.

Hepatita C nu este o patologie monospecialitate. Trebuie incluși în programe de screening pacienții care se adresează clinicilor de nefrologie, de cardiologie, de diabetologie, de oncologie.

”Mulți pacienți cu virus C care au venit pentru tratamentul antiviral aveau diabet zaharat (se știe foarte bine că diabetul zaharat are o prevalență mai mare la pacienții infectați cu virus C decât la populația generală). Pacienții urmăriți de noi nu numai că au răspuns la tratament în totalitate, dar la unii s-au obținut un control glicemic mai bun. În cazul diabetului hepatogen care apare la toți pacienții cu boală hepatică în stadii avansate este necesară o colaborare cu centrele de diabetologie. De asemenea, având în vedere complicațiile cardiovasculare ale diabetului peste care se suprapune virusul C, este obligatorie colaborarea cu clinicile de cardiologie”,a  completat și prof. dr. Laura Iliescu, șef secția medicină internă 2, Institutul Clinic Fundeni.

Masa rotundă  „Misiunea C – Acționăm împreună pentru o Românie fără Hepatită” a fost organizată pe 24 septembrie de Ambasada SUA cu sprijinul AbbVie. Evenimentul a avut ca obiectiv principal mobilizarea comunității medicale, a autorităților și a publicului larg în vederea combaterii hepatitei în România. Potrivit ideilor exprimate de specialiști și de reprezentanții pacienților, hepatita C nu mai este strict apanajul medicilor gastroenterologi și infecționiști. Testările pentru depistarea infecției ar trebui realizate și de medici din alte specialități, inclusiv diabet.

scroll to top