Ziua Mondială a Diabetului 2023, centrată pe cunoașterea riscului de boală

IDF.jpg

1 din 10 adulți din întreaga lume are diabet. Peste 90% au diabet de tip 2. Aproape jumătate din cazuri nu sunt încă diagnosticate.

În 2023, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe importanța cunoașterii riscului de diabet de tip 2 pentru a ajuta la întârzierea sau prevenirea afecțiunii. Tema aleasă subliniază impactul complicațiilor legate de diabet și importanța de a avea acces la informațiile și îngrijirea potrivite pentru a asigura un tratament în timp util și un management eficient al bolii.

În multe cazuri, diabetul de tip 2 și complicațiile acestuia pot fi întârziate sau prevenite prin adoptarea și menținerea unor obiceiuri sănătoase. Atunci când nu este detectat și tratat devreme, diabetul poate duce la complicații grave, care pot pune viața în pericol.

Pentru persoanele cu risc de diabet de tip 2, este important să își cunoască riscul și ce trebuie să facă pentru a sprijini prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul în timp util.

International Diabetes Federation (IDF) oferă un instrument virtual pentru detectarea riscului de diabet- AICI.

Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, conștientizarea și accesul la informațiile corecte și la cele mai bune medicamente și instrumente disponibile pentru a sprijini îngrijirea personală sunt vitale pentru a întârzia sau pentru a preveni complicațiile.

Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, este necesar accesul la instruire și resurse suficiente pentru a detecta complicațiile precoce și pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă.

Atlasul Diabetului

Atlasul Diabetului IDF oferă cele mai recente cifre, informații și previziuni cu privire la impactul global al diabetului:

  • 537 de milioane de adulți (1 din 10) trăiau cu diabet zaharat în 2021. Se preconizează că acest număr va crește la 643 milioane până în 2030 și la 783 milioane până în 2045.
  • Aproape 1 din 2 adulți (44%) cu diabet rămâne nediagnosticat (240 milioane). Majoritatea au diabet de tip 2.
  • Mai mult de 3 din 4 persoane cu diabet zaharat trăiesc în țări cu venituri mici și medii.
  • 541 de milioane de adulți au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
  • Peste 1,2 milioane de copii și adolescenți (0-19 ani) trăiesc cu diabet zaharat de tip 1
  • Diabetul a provocat 6,7 milioane de decese în 2021.
  • Diabetul a fost responsabil pentru cel puțin 966 de miliarde de dolari în cheltuieli de sănătate în 2021 – 9% din totalul global cheltuit pentru asistența medicală.
  • 1 din 6 născuți vii (21 milioane) este afectat de glicemie crescută (hiperglicemie) în timpul sarcinii.
scroll to top