Diabetul de tip 2, o catastrofă care poate fi prevenită- ce măsuri sunt necesare?

IDF-Europe.png

În ciuda progreselor înregistrate în înțelegerea și tratamentul diabetului de tip 2 (T2D), numărul de europeni care trăiesc cu această afecțiune continuă să crească, provocând un număr inacceptabil de mare de decese premature.

În 2021, 61 de milioane de oameni aveau diabet zaharat în Europa și se preconizează că această cifră va ajunge la 67 de milioane până în 2030, T2D reprezentând aproximativ 95% din cazurile de diabet.

Datele citate de IDF Europe arată că la fiecare cinci secunde o persoană moare de diabet. Se estimează că 537 de milioane de oameni trăiesc cu diabet în lume. În 2021, au existat 6,7 milioane de deces cauzate de diabetul zaharat. La nivel global, 3 milioane de decese au fost premature din cauza înrudite si în mare măsură prevenibile legat de diabet – complicații precum accident vascular cerebral, inimă și boală de rinichi.

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea urgentă de a adopta recomandări recente bazate pe dovezi în gestionarea T2D, International Diabetes Federation (IDF) Europe a publicat un nou document de poziție: „Diabet de tip 2: o catastrofă prevenibilă?”.

”Trebuie pus în aplicare un plan personalizat pentru stabilizarea nivelului de glucoză, tensiunii arteriale, colesterolului și excesului de greutate în mod eficient. Este nevoie de diagnostic rapid și evaluare în timp util.  Gestionarea mai devreme a factorilor de risc este esențială pentru reducerea riscului de dezvoltare a complicațiilor ireversibile, astfel încât oamenii să aibă șansa unei vieți lungi și sănătoase. Acest aspect trebuie să meargă mână în mână cu conștientizarea, cu educația și cu programele de formare pentru profesioniști. Abordarea actuală care întârzie utilizarea terapiilor modificatoare ale bolii este depășită și amenință viețile a 10% din populația Europei”, a avertizat prof. Nebojsa Lalic, director IDF Europa (foto).

Solicitări

Pentru a preveni decesele premature ale persoanelor care trăiesc cu diabet, IDF Europe solicită acțiuni unitare și imediate pentru:

  • Educație, sprijin și tehnologie pentru a ușura auto-gestionarea diabetului;
  • Plasarea persoanei cu T2D în centrul îngrijirii sale, respectând nevoile, preferințele și convingerile sale individuale;
  • Echiparea profesioniștilor din domeniul sănătății cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru implementarea celor mai recente recomandări bazate pe dovezi;
  • Asigurarea accesului timpuriu și adoptarea în timp util a unor instrumente moderne și eficiente de îngrijire a diabetului pentru a gestiona și monitoriza toți factorii de risc (glucoza din sânge, tensiune arterială, colesterol și exces de
  • Eliminarea barierelor în calea punerii în aplicare a celor mai recente recomandări științifice în practica clinică.
scroll to top