”Mobilizare pentru diabet” la nivel european

blueprint-diabet.png

Diabetul zaharat este adesea denumit o boală tăcută, întrucât mulți oameni pot trăi cu diabet de tip 2, fără să conștientizeze că au boala, de mulți ani.

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă aproximativ 90% din toate cazurile de diabet din UE – aproximativ 28 de milioane de adulți.

În regiunea Europei în ansamblu, se estimează că 36% dintre persoanele care trăiesc cu diabet zaharat (PwD) sunt nediagnosticate și 7% trăiesc cu toleranță la glucoză.

Diabetul zaharat nediagnosticat poate duce la complicații costisitoare, care reprezintă majoritatea cheltuielilor de sănătate legate de diabet, în timp ce prevenția s-a dovedit a fi rentabilă.

Europarlamentarii din grupul ”Mobilizare pentru diabet” și-au exprimat angajamentul de a sprijini politicile și programele care vor contribui la aplatizarea curbei diabetului și reducerea costurilor și inegalităților. ”Planul european de acțiune în diabet până în 2030” identifică oportunitățile de intervenții și recomandă o serie de activități pentru o abordare holistică a diabetului.

Noile tehnologii, inclusiv cele bazate pe inteligența artificială, au potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu diabet și ajută la identificarea și diagnosticarea persoanelor cu risc de dezvoltare a bolii și complicațiilor asociate. Cu toate acestea, progresele medicale și tehnologice nu sunt suficiente pentru a rezolva provocarea diabetului. Este, de asemenea, critic să fie recunoscute complexitatea și gravitatea diabetului, impactul acestuia asupra calității vieții și bunăstării a peste 32 de milioane de persoane cu diabet în UE și povara financiară pe care o reprezintă pentru sistemele de sănătate și societate, în general.

Acțiunea asupra diabetului este cu atât mai importantă cu cât diabetul este un factor cheie de risc pentru dezvoltarea altor afecțiuni cu rate semnificative de mortalitate. Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 poate fi redus/progresia bolii poate fi întârziată printr-o serie de intervenții timpurii, precum: menținerea unei nutriții echilibrate, exerciții fizice regulate, etc.

scroll to top