În actualul exercițiu de programare, pentru Programul Sănătate, „există alocări financiare consistente pentru prevenția factorilor de risc ai diabetului și pentru prevenția diabetului, inclusiv pentru screening de diabet, adresat în mod specific și exclusiv categoriilor de persoane vulnerabile”, a declarat dr. Carmen Ungurean, șef secție boli netransmisibile, responsabil programe de prevenție și screening în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) în cadrul unei dezbateri publice organizate de Ministerul sănătății, în sistem videoconferinţă, referitoare la ordonanţa Guvernului privind modificarea şi completarea Legii nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului.
În ceea ce privește Planul național de prevenție și depistare precoce a diabetului zaharat, prof. dr. Gabriela Radulian, preşedinte Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a evidențiat „necesitatea promovării unui stil de viață sănătos, care implică o nutriție echilibrată, promovarea activității fizice, dar și anumite abordări de tip psihologic”, subliniind odată în plus importanța educației, dar și informarea populației referitor la promovarea unui stil de viață sănătos. De asemenea, „pentru a putea beneficia de o politică integrală, referitor la diabetului zaharat, subliniez abordarea interdisciplinară. Este nevoie de un efort comun al tuturor celor implicați. Și aici nu vorbesc numai de comunitatea medicală, dar și de asociații de pacienți, mediu de business, autorități locale, astfel încât, laolaltă, expertiza noastră să concure la ceea ce înseamnă promovarea unor măsuri de politică publică care să poată avea beneficii directe în prevenirea și, totodată, controlul diabetului zaharat”, a mai adăgat prof. dr. Gabriela Radulian.
Tot referitor la componenta de informare și educare a pacienților, Rodica Molnar, președinte ASCOTID (Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici-Mureş) a accentuat „ că este nevoie de implicare și a asociațiilor alături de autoritățile locale, pentru că și asociațiile de pacienți pot derula proiecte atât de prevenție, inclusiv proiecte pilot de screening, care să aibă ca rezultat final creșterea nivelului de informare și de conștientizare a populației, toate acestea ducând la o serie de schimbări comportamentale în rândul populației. (…) Eu cred că experiența asociațiilor de pacienți în cadrul acestor campanii este importantă, pentru că noi știm ce nevoie au pacienții și cu ce probleme se confruntă, iar chiar și experiența noastră poate fi transformată într-un mesaj.”
„Rolul nostru este să operaționalizăm toate serviciile cu scop preventiv care au în vedere toate patologiile importante ale acestei populații. Au nevoie de prevenție, de informare și educare toate aceste persoane, cu atât mai mult cu cât mulți dintre factorii de risc pentru diabet sunt aceeași pentru boli cardiovasculare, dar și pentru boli oncologice. Noi vedem un pachet integrat de servicii astfel încât să ajungem la populație și s-o educăm pentru a preveni mai multe patologii prin comportamente sănătoase pe care încercăm să le implementăm, pentru că este o realitate, comportamentele nesănătoase nu duc doar la diabet, duc la multe alte patologii”, a concluzionat conf. dr. Adriana Pistol, secretar de stat, ministerul Sănătății.
Sursa foto: Pixabay.