Recomandări noi de screening pentru prediabet și diabet de tip 2

diabet.jpg

Noile recomandări ale US Preventive Services Task Force și ale Asociației Americane de Diabet reduc vârsta minimă pentru depistarea prediabetului și a diabetului de tip 2 la 35 de ani.

Un nou studiu a analizat câte persoane ar deveni eligibile pentru testare în conformitate cu noile orientări și ce populații au mai puține șanse de a beneficia de testarea glicemiei.

Mai mult de 37 de milioane de americani au diabet, iar 1 din 5 nu știe că îl are. Având în vedere creșterea continuă a numărului de persoane cu diabet, experții au actualizat liniile directoare ale US Preventive Services Task Force (USPSTF) și American Diabetes Association (ADA) cu privire la persoanele care ar trebui să se supună testării pentru prediabet și diabet de tip 2. Acest studiu a examinat câte persoane ar deveni eligibile pentru testare conform noilor orientări și dacă aceste orientări pot aborda barierele în calea depistării diabetului.

Recomandări privind testarea glicemiei

Măsurarea glicemiei este un test de sânge pentru a depista nivelul de glucoză (zahăr din sânge) al unei persoane. Furnizorii de servicii medicale folosesc testul pentru a afla dacă o persoană are prediabet sau diabet de tip 1, de tip 2 ori gestațional.

Acest studiu a analizat ghidurile USPSTF și ADA, care sunt cel mai frecvent utilizate recomandări pentru testarea glicemiei. Ambele ghiduri au criterii extinse cu privire la persoanele care trebuie testate pentru a identifica prediabetul și diabetul de tip 2:

  • Anterior, USPSTF recomanda testarea glicemiei pentru persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani cu supraponderabilitate sau obezitate. În 2021, USPSTF a extins criteriile la persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani cu supraponderabilitate sau obezitate.
  • Anterior, ADA a recomandat ca toți adulții de 45 de ani sau mai în vârstă, indiferent de greutate și risc, să fie supuși unui screening pentru prediabet și diabet de tip 2. În 2022, ADA a coborât vârsta de screening la 35 de ani. În plus, ADA recomandă ca adulții de orice vârstă cu supraponderabilitate sau obezitate și cu cel puțin un factor de risc pentru diabetul de tip 2 să beneficieze de teste de glicemie.
  • În plus față de criteriile de vârstă, ambele ghiduri iau în considerare și alți factori de risc, cum ar fi istoricul familial de diabet și inactivitatea fizică.

Ce a analizat acest studiu?

Cercetătorii au studiat peste 6.000 de persoane adulte, care nu sunt gravide și nu au fost diagnosticate cu diabet, pentru a estima procentul celor care au declarat că și-au testat glicemia. De asemenea, au examinat dacă practicile de screening s-au aliniat la liniile directoare și ce grupuri de populație au fost mai puțin susceptibile de a beneficia de testare. Aceste date reprezentative la nivel național oferă informații despre practicile actuale de screening pentru diabet.

Care au fost rezultatele?

  • Odată cu noile recomandări, încă 12 până la 14 milioane de adulți americani sunt acum eligibili pentru testarea glicemiei.
  • Puțin peste jumătate (52%) din toți adulții din SUA au raportat că au efectuat un test de glicemie în ultimii 3 ani. Cu toate acestea, aproape 25% nu au fost încă eligibili pentru efectuarea testului pe baza noilor orientări USPSTF, iar 5% nu au fost eligibili pe baza noilor orientări ADA.
  • Adulții mai tineri (18-44 de ani), bărbații, adulții hispanici, persoanele care nu au absolvit liceul, persoanele care trăiesc în sărăcie și persoanele fără asigurare de sănătate sau fără un furnizor obișnuit de asistență medicală au fost mai puțin susceptibile de a beneficia de teste de glicemie.

Ce trebuie reținut?

  • Practicile actuale de testare a glucozei nu se aliniază la liniile directoare. Unele persoane care nu erau eligibile ca urmare a vârstei sau a factorilor de risc au raportat că au primit testul.
  • Recomandările actualizate nu abordează în mod direct factorii sociali determinanți ai sănătății, care prezintă bariere în calea testării glicemiei. Adulții cu venituri mai mici sau cu un nivel de educație mai scăzut au o probabilitate mai mare de a avea diabet, dar mai puține șanse de a beneficia de testare. S-ar putea să fie necesare eforturi sistemice sau programatice de amploare pentru a elimina decalajele de testare la această populație.
  • Noul ghid USPSTF recomandă ca adulții cu supraponderabilitate sau obezitate să fie supuși unui test de depistare a prediabetului și a diabetului de tip 2 la fiecare 3 ani, începând cu vârsta de 35 de ani. Noul ghid ADA recomandă ca toți adulții să fie supuși unui test de depistare cel puțin o dată la 3 ani, începând cu vârsta de 35 de ani, dacă rezultatele sunt normale. Folosirea aceleiași vârste poate reduce confuzia pentru furnizorii de servicii medicale atunci când comandă și explică rezultatele testelor pacienților lor.
  • Mai mult de 20% dintre americanii cu diabet nu știu că îl au, iar mai mult de 80% dintre americanii cu prediabet nu sunt conștienți de riscul lor de diabet de tip 2. Pentru a remedia aceste lacune în ceea ce privește gradul de conștientizare, este important ca furnizorii de servicii medicale să discute cu pacienții lor despre diabet și riscurile aferente.
scroll to top