Numărul cazurilor de diabet la nivel mondial va crește de la 529 de milioane la 1,3 miliarde până în 2050

GBD-2021_Diabetes-Global_Final_2023.06.20_Summary-image.png

Mai mult de jumătate de miliard de persoane suferă de diabet la nivel mondial, afectând bărbați, femei și copii de toate vârstele din toate țările, iar acest număr ar urma să se dubleze, ajungând la 1,3 miliarde de persoane în următorii 30 de ani, în fiecare țară înregistrându-se o creștere, conform datelor publicate  în prestigioasa publicație The Lancet.

Cele mai recente și mai cuprinzătoare calcule arată că rata actuală de prevalență globală este de 6,1%, ceea ce face ca diabetul să fie una dintre primele 10 cauze principale de deces și dizabilitate. La nivel de super-regiune, cea mai mare rată este de 9,3% în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, iar această cifră se preconizează că va crește la 16,8% până în 2050. În America Latină și în Caraibe, se estimează că rata va crește la 11,3%. Diabetul a fost deosebit de evident la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste în fiecare țară și a înregistrat o rată de prevalență de peste 20% pentru această categorie demografică la nivel mondial. Cea mai mare rată a fost de 24,4% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 75 și 79 de ani. Examinând datele în funcție de super-regiune, Africa de Nord și Orientul Mijlociu au înregistrat cea mai mare rată, de 39,4% la acest grup de vârstă, în timp ce Europa Centrală, Europa de Est și Asia Centrală au înregistrat cea mai mică rată, de 19,8%. Aproape toate cazurile globale (96%) sunt de diabet de tip 2 (T2D); toți cei 16 factori de risc studiați au fost asociați cu T2D. Indicele ridicat de masă corporală (IMC) a fost principalul risc pentru T2D – reprezentând 52,2% din dizabilitățile și mortalitatea prin T2D – urmat de riscurile alimentare, riscurile legate de mediu/ocupaționale, consumul de tutun, activitatea fizică redusă și consumul de alcool.

„Ritmul rapid în care crește diabetul nu este doar alarmant, ci și o provocare pentru fiecare sistem de sănătate din lume, mai ales având în vedere modul în care această boală crește și riscul de boli cardiace ischemice și de accident vascular cerebral”, a declarat dr. Liane Ong, autor principal și cercetător științific la Institutul pentru Metrice și Evaluare în Sănătate (IHME) de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington. „În timp ce publicul larg ar putea crede că T2D este pur și simplu asociat cu obezitatea, lipsa de exerciții fizice și o dietă proastă, prevenirea și controlul diabetului este destul de complexă din cauza unui număr de factori. Aceasta include genetica unei persoane, precum și barierele logistice, sociale și financiare din cadrul sistemului structural al unei țări, în special în țările cu venituri mici și medii.”

„Unii oameni s-ar putea concentra rapid asupra unuia sau a câtorva factori de risc, dar această abordare nu ia în considerare condițiile în care se nasc și trăiesc oamenii care creează disparități în întreaga lume”, a declarat Lauryn Stafford, autor și bursier post-bacalaureat la IHME. „Aceste inegalități au în cele din urmă un impact asupra accesului oamenilor la screening și tratament și asupra disponibilității serviciilor de sănătate. Tocmai de aceea avem nevoie de o imagine mai completă a modului în care diabetul a avut un impact asupra populațiilor la nivel granular.” Utilizând studiul Global Burden of Disease (GBD) 2021, cercetătorii au examinat prevalența, morbiditatea și mortalitatea diabetului pentru 204 țări și teritorii, în funcție de vârstă și sex, între 1990 și 2021 și au prognozat prevalența diabetului până în 2050. De asemenea, ei au furnizat estimări ale diabetului de tip 1 (T1D) și ale diabetului de tip 2 (T2D) și au cuantificat proporția poverii T2D care poate fi atribuită la 16 factori de risc. Echipa de studiu a inclus cercetători de la IHME și colaboratori GBD 2021 din întreaga lume.

 

Sursa: www.medicalxpress.com/news/2023-06-global-diabetes-cases-soar-million.html

scroll to top