Studiu: virusuri herpetice asociate cu apariția prediabetului

legatura-dintre-virusuri-herpetice-și-prediabet.png

Două virusuri herpetice comune au fost asociate cu apariția prediabetului, într-un nou studiu condus de cercetători din Germania.

Descoperirile, publicate în Diabetologia, se bazează pe un număr tot mai mare de dovezi care leagă infecțiile virale de dezvoltarea bolilor cronice. În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit o serie de asocieri convingătoare între boli precum cancerul, scleroza multiplă sau Alzheimer și agenții patogeni infecțioși. În unele cazuri, aceste relații sunt explicit cauzale. De exemplu, știm că infecțiile cu virusul papilloma uman (HPV) cauzează direct 90% dintre cancerele de col uterin și se speră că noile vaccinuri HPV să ducă la eliminarea acestei forme de cancer în viitorul apropiat.

Alte relații pot reprezenta doar un factor dintre mulți din constelația de elemente care contribuie la boală. Una dintre cele mai inovatoare descoperiri științifice din 2022 a fost un studiu major care a confirmat legătura dintre infecțiile cu virusul Epstein-Barr (EBV) și scleroza multiplă (SM).

Acest studiu de reper a sugerat că infecțiile cu EBV nu au fost cauza singulară a SM, la urma urmei, virusul este incredibil de răspândit și nu toți cei infectați ajung să dezvolte boli neurodegenerative. În schimb, cercetarea a confirmat că, deși nu toate infecțiile cu EBV vor duce la SM, toate cazurile de SM sunt probabil precedate de o infecție cu EBV. Aceasta înseamnă că este posibil ca un vaccin împotriva acestui virus să prevină dezvoltarea majorității cazurilor de SM.

Virusul Epstein-Barr face parte din categoria de virusuri herpetice. Există opt tipuri de virusuri herpetice cunoscute că provoacă boli la oameni, inclusiv virusul varicelei zoster (HHV-3 – care provoacă varicela și zona zoster). Se știe că toate aceste virusuri provoacă infecții latente, ceea ce înseamnă că, odată ce sunteți infectat, virusul poate rămâne în corpul dumneavoastră relativ latent pentru toată viața.

Această nouă cercetare și-a propus să investigheze dacă există vreo asociere între infecțiile latente cu virusul herpetic și dezvoltarea prediabetului, o stare metabolică care precede adesea apariția diabetului de tip 2. Cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu de sănătate pe termen lung care a urmărit câteva mii de oameni timp de aproximativ șapte ani.

Prezența a șapte herpesvirusuri a fost urmărită la momentul inițial, iar apoi biomarkerii diabetului au fost măsurați câțiva ani mai târziu. S-a descoperit că aproximativ 360 de subiecți au dezvoltat markeri ai prediabetului pe parcursul celor aproape șapte ani de urmărire. La cei care au dezvoltat prediabet a fost detectată frecvent infecția cu două herpesvirusuri: virusul herpes simplex 2 (HSV-2) și citomegalovirusul (CMV).

„Analizele multivariate au sugerat că aceste două virusuri au contribuit în mod constant și complementar la incidența prediabetului, independent de sex, vârstă, IMC, educație, fumat, activitate fizică, diabet parental, hipertensiune arterială, niveluri de lipide, rezistență la insulină și glucoză a jeun”, au explicat autorii noului studiu.

Potrivit analizei, persoanele cu HSV-2 aveau un risc cu 59% mai mare de a dezvolta prediabet, în timp ce la persoanele cu CMV riscul este cu 33% mai mare.

scroll to top