Țintele OMS pentru diabet: progres până în 2030

diabet-tinte-IDF.png

În ciuda eforturilor globale de a combate pandemia diabetică, numărul persoanelor cu diabet continuă să crească- în 2021 erau 537 milioane de persoane bolnave la nivel global (adulți cu vârsta între 20 și 79 de ani), din care 61,4 milioane numai în Europa.

Mai mult decât atât, statisticile estimează că alte 239,7 milioane persoane sunt nediagnosticate la nivel global, din care 21, 9 milioane în Europa, iar peste 860 milioane au un risc crescut de apariție a diabetului, a atras atenția prof. Stephen Colagiuri, vicepreședinte International Diabetes Federation, în cadrul webinarului ”Țintele OMS pentru diabet- accelerarea progresului către 2030” .

Pentru a accelera progresul în diabet și alte boli non- comunicabile, Organizația Mondială a Sănătății a dezvoltat strategia ”Global Diabetes Compact”, având drept scop reducerea impactului diabetului și asigurarea faptului că toate persoanele bolnave au acces la tratament și îngrijiri echitabile, comprehensive, accesibile și de calitate.

O componentă de bază a Strategiei va fi noul set de ținte de acoperire a diabetului, care va fi votat la cea de-a 75-a Adunare Mondială a Sănătății (23-29 mai 2022).

Dr. Bente Mikkelsen, director al departamentului de Boli Non-Comunicabile (NCD)  din cadrul OMS, a  explicat că strategia ”propune cinci ținte voluntare de acoperire globală a diabetului care urmează să fie stabilite pentru a fi îndeplinite până în 2030.

  • Ținta 1- 80% dintre persoanele cu diabet să fie diagnosticate
  • Ținta 2- 80% dintre persoanele diagnosticate să mențină un control glicemic bun
  • Ținta 3- 80% dintre persoanele diagnosticate să țină sub control tensiunea arterială
  • Ținta 4: 60% dintre persoanele de peste 40 de ani cu diabet să primeastă tratament cu statine
  • Ținta 5: toate persoanele cu diabet de tip 1 să aibă acces la un tratament insulinic accesibil și la instrumente de auto-monitorizare a glicemiei.
scroll to top