Digitalizare, registre și îngrijire integrată în diabet – recomandări europene

diabetes-registries.jpg

Diabetul este una dintre cele mai mari provocări de sănătate cu care se confruntă Europa astăzi. 1 din 11 adulți trăiește cu diabet zaharat (61 milioane persoane), boala având costuri enorme pentru indivizi, sistemele de sănătate și societate.

De aceea, în ultimul an, European Diabetes Forum a convocat experți pentru a concepe idei și soluții noi în trei domenii cheie – digitalizare, registre de date și îngrijire integrată.

Registrele de diabetul, care colectează, urmăresc și analizează datele pacienților, de la caracteristici clinice, indicatori de control al factorilor de risc, complicații ale diabetului și tratamente, pot deveni un instrument esențial pentru îmbunătățirea calității îngrijirii diabetului și asigurarea unor rezultate mai bune pentru persoanele cu diabet zaharat. atunci când este integrat în sistemul de îngrijire a diabetului.

Principalele recomandări în ceea ce privește registrele sunt: dezvoltarea procedurilor corespunzătoare și a modelelor de guvernare, asigurarea unei acoperiri cuprinzătoare și a unui flux complet de date, menținerea flexibilității și adaptabilității registrelor, precum și dezvoltarea implementării acestora, obligatoriu cu implicarea asociațiilor de pacienți.

Tehnologiile digitale conduc la schimbări semnificative în domeniul sănătății, oferind noi soluții pentru a ajuta la prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor cronice. Diabetul poate beneficia din plin de aceste tipuri de instrumente digitale, având în vedere că este o afecțiune în mare măsură autogestionată și mai ales bazată pe date.

Recomandările privind digitalizarea includ: dezvoltarea unei aplicații centrate pe utilizator, a unor bune practici în sensul accesului acestor aplicații, sprijinirea integrării și adoptării de aplicații de înaltă calitate în ecosistemul de sănătate.

Îngrijirea integrată reprezintă un set emergent de practici care încearcă să se îndepărteze de îngrijirea fragmentată, episodică și bazată pe servicii și să se axeze mai mult pe îngrijirea continuă, coordonată și axată pe rezultate.

Cele cinci priorități ale îngrijirii integrate sunt: dezvoltarea unui cadru legal pentru evaluarea implementării și performanței, dezvoltarea de trasee integrate de îngrijire a pacientului, educația, stimulente financiare pentru abordarea îngrijirii integrate și implementarea unei strategii coerente.

scroll to top