Alimentația în diabet: legume care pot fi consumate fără riscuri

prof.-dr.-Maria-Moța.jpg

Legumele, alături de fructe și de cereale, în general, sunt foarte sănătoase în alimentația omului, însă pentru persoanele cu diabet trebuie folosite cu moderație și cunoaștere, calculându-se permanent glucidele, avertizează prof. dr. Maria Moța, medic primar diabet, nutriție, boli de metabolism și medicina internă.

Legumele cu un conținut mai ridicat de glucide, precum cartofii, mazărea uscată, fasolea uscată, sunt recomandate cu moderație persoanelor cu diabet, și întotdeauna în porții calculate. ”Alte legume, care conțin glucide în cantități mai mici (10-15% sau mai puțin) și o cantitate mare de fibre alimentare care descresc viteza de absorbție a hidraților de carbon, recomandate în cantități mari (500- 1000 grame pe zi), sunt: ceapă și usturoi verde, castraveți, roșii, dovlecei, varză, broccoli, conopidă, etc. Totdeauna trebuie să ținem seama și de patologiile asociate. Dacă pacientul cu diabet are asociată o boală de rinichi, trebuie să ținem cont de cantitatea de potasiu pe care o conțin alimentele. Dieta trebuie centrată pe pacient, în funcție de tipul de diabet, de complicațiile lui și de bolile asociate”, a explicat specialistul.

În ceea ce privește legătura stres- glicemie- diabet, aceasta este mai mare decât ne-am imaginat. ”Stresul este foate nociv- duce la secreția unor substanțe numite catecolamine (n.r. grup de hormoni eliberați în sânge, ca răspuns la stresul fizic sau emoțional) care <biciuiesc> ficatul și duc la eliberarea de glucoză din rezervele de glicogen hepatice și chiar la gluconeogeneză. Stresul cronic duce la modificări endocrine foarte complexe, inclusiv la hiperfuncția glandei suprarenale”, a mai afirmat prof. dr. Maria Moța.

scroll to top