Slăbitul poate determina remisiunea diabetului

slabit-diabet.jpg

În diabetul de tip 2, pancreasul nu produce suficientă insulină – hormon ce reglează nivelul zahărului din sânge. Până de curând, se credea că diabetul ține toată viața, dar un nou studiu răstoarnă această ipoteză, cel puțin în cazul persoanelor care iau măsuri rapide.

Aproape jumătate dintre participanții cu diabet de tip 2 ai studiului DIRECT care au urmat un program de slăbit au experimentat o remisiune a bolii până la finalul cercetării. În mod normal, oamenii de știință considerau că diabetul de tip 2 poate fi ținut sub control, nu vindecat, deci aceste rezultate arată că boala poate fi contracarată cu ajutorul a două lucruri aflate la îndemâna oricui: dieta și stilul de viață.

Rămâne totuși întrebarea: de ce slăbitul determină remisiunea diabetului la anumite persoane? Echipa de cercetători sugerează că persoanele care au răspuns bine la scăderea în greutate au beneficiat de o îmbunătățire timpurie a funcționării celulelor beta pancreatice, a căror sarcină este producerea, stocarea și eliberarea insulinei. Iar această descoperire a atras după sine și o modificare a informațiilor anterioare, potrivit cărora, în diabetul de tip 2, celulele beta pancreatice erau distruse, contribuind la dezvoltarea afecțiunii.  Aceste observații pot îmbunătăți semnificativ managementul diabetului de tip 2. ”Datele noastre sugerează că scăderea substanțială în greutate la momentul diagnosticării este cea mai bună modalitate de a salva celulele beta pancreatice”, au concluzionat cercetătorii.

Mai multe detalii găsiți pe https://www.medicalnewstoday.com/articles/322662.php.

scroll to top