Imperiul (zahărului) contraatacă!

sugar-tax-1.jpg

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au afirmat că un consum excesiv de zaharuri libere contribuie în mod semnificativ la apariția obezității, diabetului și cariilor dentare, aceste zaharuri nefiind elemente nutritive esențiale pentru sănătatea umană.

Se afirmă, de asemenea,  că în mediul alimentar actual este foarte ușor să consumi prea multe zaharuri libere. OMS spune, astfel, că impozitarea băuturilor îndulcite cu zahăr „poate contribui la reducerea excesului de greutate și a obezității” (conform ultimelor estimări ale Eurostat, 51,6% din populația UE cu vârsta mai mare de 18 ani a fost supraponderală în 2014).

De cealaltă parte, industria băuturilor răcoritoare consideră că OMS nu are nici o dovadă care să sprijine afirmația că taxele pe zahăr sunt un mod eficient de a îmbunătăți sănătatea publică. În schimb, specialiști din industrie susțin că impozitele pot duce consumatorii către mărci mai ieftine, cu un conținut similar sau chiar mai mare de calorii, ceea ce poate submina orice rezultat pozitiv al campaniei pentru sănătate. La nivelul UE, Regatul Unit, Irlanda, Portugalia, Letonia și Finlanda au aplicat deja impozite pe conținutul de zahăr din băuturile răcoritoare.

Mai mult, voci din această industrie cred că prețurile sunt semnificative, în timp ce beneficiile sunt complet nedovedite. Taxele pe băuturi nealcoolice ar putea fi o modalitate bună de a genera venituri și o soluție  frumoasă pentru politicieni de a simți că fac ceva, că se implică,  dar nu se califică drept o politică anti-obezitate.  Aceste taxe sunt ineficiente ca o modalitate de a face oamenii să-și reducă consumul de băuturi zaharoase! Guvernele însă pot direcționa consumatorii către alegeri mai sănătoase, sprijinind reformularea ingredientelor alimentare, în loc să impună taxe „discriminatorii” pentru industria băuturilor răcoritoare.

Bogdan Guță

scroll to top